Povestea primaritei batause, condamnata la inchisoare cu suspendare, care candideaza pe listele PSD pentru Senat

Duminica, 08 Noiembrie 2020, ora 18:51
11243 citiri
Povestea primaritei batause, condamnata la inchisoare cu suspendare, care candideaza pe listele PSD pentru Senat
FOTO: Facebook/Aurica Cobuz

Fosta primarita a comunei iesene Tibanesti (2016-2020), Aurica Cobuz, se regaseste pe listele PSD Iasi pentru Senatul Romaniei, dupa ce a pierdut alegerile pentru un nou mandat de edil.

Presa locala a scris ca Aurica Cobuz a fost condamnata cu suspendare pentru vatamare din culpa, a sarit la bataie la mai multi cetateni din comuna, in repetate randuri, a abuzat de functia pe care a detinut-o si a facut afaceri cu statul si angajari dubioase.

Probleme cu justitia

Aurica Cobuz

In 2009, Aurica Cobuz, pe atunci director la Biroul de Protectia Mediului Muncii si Monitorizarea Serviciilor Comunitare de Utilitate Publica din Iasi, a fost condamnata cu suspendare pentru vatamare corporala din culpa. Cobuz trebuia sa ispaseasca patru luni de inchisoare, insa pedeapsa nu a fost executata in regim de detentie.

Femeia a fost implicata intr-un accident rutier in urma caruia victima a fost ranita grav. Martorii au sustinut atunci ca Aurica Cobuz circula cu o viteza foarte mare si a intrat pe contrasens pentru ca nu a mai putut mentine controlul volanului.

Aurica Cobuz, primarita PSD care scoate pantoful

Aurica Cobuz

In campania electorala din anul 2020, primarita a sarit la bataie la un contracandidat. Primarul comunei iesene a ajuns sa-l ameninte pe barbat, sa-i adreseze jigniri dupa ce acesta a surprins o taiare ilegala de copaci din parcul dentrologic al comunei, autorizata tocmai de Aurica Cobuz. Primarita a ajuns sa fie cercetata penal pentru lovire.

In 2019, in perioada in care PSD-ul condus de Dragnea organiza mitinguri de sustinere pentru partid, un cetatean din Tibanesti a filmat plecarea altor cetateni din comuna, la mitingul PSD de la Iasi. Primarita s-a enervat cand a vazut ca e filmata.

"Iesi de aicea! Scot pantoful si iti dau in cap!", a strigat Aurica Cobuz. "Mai, dar tu chiar vrei bataie!", a adaugat aceasta.

Un incident similar s-a intamplat si anul acesta in preajma sarbatorilor pascale atunci cand casa unei familii nevoiase din satul Glodenii Gandului a fost cuprinsa de flacari. Pompierii din comuna au ajuns cu intarziere, iar lumea adunata in zona a reclamat acest lucru. Dupa un timp a ajuns si Aurica Cobuz.

Luata la intrebari de oameni, aceasta a ajuns sa se contreze fizic cu un barbat din multime. A fost nevoie de interventia jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Amenda de un sfert de miliard pe persoana fizica

Aurica Cobuz

Aurica Cobuz, edilul comunei Tibanesti, a fost acuzata ca ar fi lasat de izbeliste sediul Primariei, fara masurile elementare de securitate si protectie impotriva infractorilor.

In timpul unui control, politistii ieseni au descoperit ca la Primaria Tibanesti supravegherea lipseste cu desavarsire. Mai mult, salariile lunare ale angajatilor, ajutoarele sociale si alte valori monetare sunt depozitate in casierie, intr-un seif de marca neidentificabila si necertificat, fara un sistem de paza si protectie, fara supraveghere video impotriva furtului si distrugerii.

Din cauza neimplementarii normelor metodologice primarita din Tibanesti a fost amendata cu 26.000 de lei.

Aurica Cobuz a contestat amenda in instanta. Procesul aflat pe rol la Judecatoria Iasi a ajuns la al treilea termen, pe 17 octombrie judecandu-se contestatia primaritei care vrea sa scape de amenda de un sfert de miliard, conform Jurnalului Iesean.

Primarita PSD, acuzata de abuz si obligata sa-i despagubeasca pe cei care au votat-o

Aurica Cobuz

Mai multi cetateni au dat in judecata primaria deoarece primarita PSD a refuzat sa inregistreze proprietatile cetatenilor comunei si mai mult sa le elibereze adeverinte pe care sa le prezinte la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) pentru a incasa sunbventiile pe suprafata. Totul ar avea legatura cu faptul ca aceasta are la randul sau afaceri in agricultura, scrie dezvaluirea.ro

O femeie a castigat definitiv procesul, Aurica Cobuz fiind acum obligata sa-i inscrie casa si terenurile si mai mult sa-i plateasca daune morale de 10.000 lei la care se adauga cheltuieli de judecata de 2.500 lei.

"Mai mult, retine instanta ca parata a avut o atitudine duplicitara, intrucat au dat eficienta titlului de proprietate al reclamantei, inscriind-o pe aceasta in evidentele fiscale si incasandu-i acesteia impozitul local aferent, iar in anul 2015 eliberandu-i certificatul de atestate fiscala aferent", se arata in sentinta pronuntata de judecatorii Tribunalului Iasi in dosarul 4273/2017.

Judecatorii ieseni arata ca Aurica Cobuz a savarsit un abuz atunci cand a refuzat eliberarea documentelor.

"Ca urmare, constata Tribunalul ca parata a ignorat dispozitiile legale incidente si, cu abuz de putere, a refuzat eliberarea documentelor pe care legea le stabileau in atributiile lor legale cu privire la imobilele reclamantei, negandu-i practic acesteia dreptul de proprietate. In concluzie, refuzul paratei a fost nejustificat si urmeaza a fi cenzurat ca atare de catre instanta, prin obligarea acestora la eliberarea actelor administrative necesare inscrierii dreptului de proprietate la OCPI pentru imobilele atribuite reclamantei", au dispus judecatorii.

Dosar penal pentru jonglerii cu fonduri UE

Aurica Cobuz

Primarul Aurica Cobuz nu ar fi vrut sa implementeze un proiect cu fonduri UE in comunitatea locala pentru ca acesta a fost inceput in mandatul fostului primar. Mai mult, Aurica Cobuz a solicitat chiar institutiei care a avizat proiectul renuntarea la acesta. Peste 160 de mii de euro s-au pierdut imediat, Aurica Cobuz venind cu un alt proiect. Astfel primarita s-a ales cu un dosar penal, la Serviciul de Investigatii a Criminalitatii Economice Iasi, a scris BZI.

Aurica Cobuz a vandut primariei propria masina pe o suma colosala

Surse Pulsul Iesean au publicat detaliile unei licitatii desfasurate in anul 2019, prin care un microbuz intra in posesia primariei pe o suma de 27.295 mii euro.

Microbuzul, cumparat in 2003, a fost folosit in afacerile personale ale Auricai Cobuz, insa cativa ani mai tarziu, firma a intrat in insolventa, asa ca actualul primar a ramas cu un microbuz second-hand.

A folosit o firma intermediara, Green Terra SRL Iasi, cu doi angajati, infiintata in 2008.

Abonata la banii de calamitati

Aurica Cobuz

Presa locala scria ca una dintre societatile abonate an de an la robinetul cu bani de la stat era SC Criscom SRL din Tibanesti. Firma apartinea Auricai Vicu, mama functionarei publice, pe atunci, Aurica Cobuz, sefa biroului de Monitorizare a Serviciilor Comunitare din cadrul CJ, despre care satenii din Tibanesti sustin ca ea se ocupa de firma si nu mama ei.

Ziarul de Iasi a mai prezentat in trecut modul prin care societatea a primit bani in 2008 pentru infiintarea unei culturi de grau pe o suprafata de 150 de hectare. Cu toate ca nu a putut dovedi decat insamantarea a 81,47 de hectare, societatea a primit despagubiri pentru intreaga suprafata de 150 de hectare, aceasta figurand in procesul verbal de constatare cu o calamitate de 100%.

Acelasi lucru s-a intamplat si in 2009 cand Aurica Vicu, administratorul societatii, a inaintat primariei Tibanesti o notificare prin care instiinteaza ca seceta a produs pagube in proportie de 70-100% pe o suprafata de 90 de hectare de rapita si 180 de hectare de grau ce apartin societatii. In instiintarea se mentiona ca pagubele se datoreaza unei "secete execesive, complexe, persistenta in timp si care afecteaza culturile de pe terenurile neirigate".

In schimb, membrii comisiei de constatarea a pagubelor au sustinut ca la nivelul comunei Tibanesti nu au existat in anul respectiv culturi afectate mai mult de 30%.

O batrana din Iasi a fost angajata de Aurica Cobuz in Primarie pe un salariu urias

Aurica Cobuz si sotul ei

Aurica Cobuz si-a angajat o apropiata pe un post de consilier personal in plina pandemie de COVID-19. Femeia de peste 70 de ani nu are studii superioare dar va castiga aproape o mie de euro brut pe luna. Aurica Cobuz i-a facut loc in Primarie si sotului sau.

Femeia, originara din Griesti, este soacra lui Gheorghita Cogan, fost ales local PSD.

"Este o femeie foarte destoinica. Eu angajez pe postul de consilier pe cine vreau. Doamna tine legatura cu batranii din comuna, este o femeie cu experienta, a lucrat in agricultura si are cunostinte. Cunoaste lumea din zona, are vigilenta si spirit de sacrificiu. Organigrama este facuta in asa fel incat sa avem si consilieri personali. Oamenii au nevoie de consilieri. Nici nu m-a interesat cati ani are. Eu vreau un batran aici langa mine, nu un tanar. Nu spun ca ei nu lucreaza, insa au foarte multe pretentii. Un batran este mult mai capabil", a spus primarul Aurica Cobuz.

In urma cu cateva luni, publicatia locala Reporteris.ro a dezvaluit faptul ca, la Primaria Tibanesti, in urma unui concurs cu un singur candidat pe loc, sotul primaritei a fost angajat sef al Politiei Locale din comuna. Conform grilei de salarizare semnate de sotie, salariul de baza al unui sef de birou de la Tibanesti este de 5.800 de lei brut.

Aurica Cobuz, acuzata ca distribuie informatii false pe Facebook. L-a asemanat pe Iohannis cu Gheorghe Dinca

Aurica Cobuz, primarul comunei Tibanesti, are o prezenta foarte activa pe retele de socializare. Mai ales de cand a inceput campania electorala, edilul PSD, are mai multe postari pe teme politice.

Multe dintre ele il vizeaza pe Klaus Iohannis si sunt din surse dubioase, neverificate si calomnioase dupa cum remarca oameni apropiati mediului politic. De exemplu, Iohannis este catalogat ca fiind etnic, deci nu este roman, ofiter acoperit german sau sustinator al nazismului.

Liviu Bratescu, secretar de stat in Ministerul Culturii, a acuzat primaria din Tibanesti ca distruge conacul familiei Petre P. Carp

Secretarul de stat in Ministerul Culturii Liviu Bratescu a acuzat primaria comunei Tibanesti ca a lasat in ruina conacul familiei Petre P. Carp si ca distruge parcul din localitate, amenintand cu sanctiuni la adresa sefilor acestei institutii.

Liviu Bratescu afirma, intr-un comunicat de presa, ca s-a deplasat in comuna ieseana Tibanesti pentru a vedea starea in care se afla Ansamblul Conacului Petre P. Carp, care include si un parc, sI ca a constatat starea dezastruoasa in care se afla monumentul.

"Ansamblul face parte din patrimoniul cultural national si este monument clasat in grupa A a obiectivelor de valoare nationala si universala. Este inadmisibil ce se petrece la Tibanesti. Primaria condusa de Aurica Cobuz a schimbat denumirea parcului din "Parcul Petre P. Carp" in "Parcul Central", a taiat arbori seculari sanatosi din parc, a schimbat traseele si finisajele aleilor din parc, a realizat diverse alte amenajari si a efectuat lucrari pentru construirea unei sali de sport, toate acestea fara avizele necesare pentru protejarea patrimoniului cultural. Parcul de la Tibanesti a devenit dintr-o perla a Moldovei un exemplu pentru ce pot face nepasarea si ignoranta unui primar", sustine secretarul de stat in Ministerul Culturii, Liviu Bratescu.

El a spus ca primaria Tibanesti lasa sa se ruineze mausoleul familiei Petre P. Carp si ca este in obligatia acestei institutii "sa asigure paza, integritatea si protectia parcului si a mausoleului, sa asigure efectuarea reparatiilor curente si de intretinere, precum si lucrari de conservare, consolidare si restaurare".

Marcel Ciolacu: Pe listele PSD pentru parlamentare nu va exista niciun candidat cu probleme penale

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat intr-o conferinta de presa ca pe listele pentru alegerile parlamentare nu va exista niciun candidat cu probleme penale.

"Decizia noastra in ceea ce priveste candidatii la alegerile parlamentare am facut-o deja publica: pe listele PSD nu va exista niciun candidat pentru parlamentare cu probleme penale. In al doilea rand, nu va exista niciun candidat pe listele PSD care sa nu treaca prin filtrul Consiliului National", a spus Ciolacu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Figuri din lumea interlopă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ”Stăpânul Moldovei”. Pe cine a trimis Vasluiul VIDEO
Figuri din lumea interlopă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ”Stăpânul Moldovei”. Pe cine a trimis Vasluiul VIDEO
Lumea interlopă din județul Vaslui și-a trimis reprezentanții la priveghiul celui considerat cel mai temut interlop din România, Costel Corduneanu. Printre aceștia, Ionuț Moșailov, un...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Aurica Cobuz, #Iasi, #alegeri parlamentare , #stiri Marcel Ciolacu