Cine sunt miniştrii pe care PSD îi propune în Guvernul Ciucă. Schimbare de ultim moment la Economie

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 18:20
9957 citiri
Cine sunt miniştrii pe care PSD îi propune în Guvernul Ciucă. Schimbare de ultim moment la Economie
Marcel Ciolacu, presedintele PSD. FOTO Hepta

Conducerea PSD a stabilit şi validat lista de miniştri care vor face parte din Cabinetul Ciucă. În funcţia-cheie de secretar general al Guvernului va fi pus Marian Neacşu, în timp ce pe portofoliile cu greutate sunt lideri importanţi ai partidului, ca Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea.

Ciolacu: Acum intrăm într-o altă etapă, România trebuie stabilizată

Liderul PSD a anunțat luni, 22 noiembrie, lista cu miniștrii PSD. Acesta nu a știut să spună în ce domeniu are Marius Humelnicu diploma de inginer. În fapt Ciolacu a spus că acest lucru îl recomandă să fie ministru la Economie, faptul că este inginer.

„Acum intrăm într-o altă etapă, România trebuie stabilizată. PSD a negociat programe și măsuri. Scopul nostru a fost să impunem măsurile sociale. Nu am intrat la guvernare punând alte condiții.

Dacă nu ar fi fost acceptate aceste măsuri, PSD nu ar fi acceptat. Intrarea PSD în guvern reprezintă garanția că veniturile românilor vor continua să crească.

Toate partidele care formează această coaliție și-au propus să avem 7% din PIB pe investiții. Avem obligația să ne asigurăm că acest Guvern va atrage mai mulți bani europeni. Sunt măsuri care vor stabiliza România să avem o perspectivă de revenire la normalitate.

Știu că veți întreba de ce nu a dat PSD prim ministru la prima rotație. Era îndreptățit să facă acest lucru, dar am făcut această concesie pentru că măsurile pentru oameni sunt mai importante decât funcțiile trecătoare. PSD a demonstrat în toată această perioadă de criză că este cel mai responsabil partid, că este cel mai stabil partid din România. Îmi doresc ca și celelalte partide să dea dovadă de aceeași maturitate de care au dat dovadă colegii mei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Firea nu vrea să preia ministerul Familiei

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că le-a cerut colegilor din partid să aibă votul privind numirea vicepremierului PSD din Guvernul Nicolae Ciucă. El a precizat că astăzi va lua decizia şi cu siguranţă va fi un vicepremier cu portofoliu în Executiv.

Indecizia liderului PSD vine după ce Gabriela Firea ar fi transmis că îşi doreşte funcţia de vicepremier, fără portofoliu. Pentru funcţia de vicepremier a fost vehiculat Sorin Grindeanu, care va prelua şi Ministerul Transporturilor.

Întrebat de ce nu a anunţat când a citit lista miniştrilor PSD şi funcţia ce vicepremier, Marcel Ciolacu a spus că în vechea coaliţie funcţiile de vicepremier au fost ocupate de către preşedinţii de partide, fără portofoliu, şi că, atunci când premier a fost Florin Cîţu de la PNL, vicepremierii fără portofoliu au fost de la USR şi UDMR.

”De aceea mi-am permis să cer colegilor mei acest vot deoarece acea funcţie, dacă ar fi fost într-o normalitate ar fi revenit preşedintelui partidului dacă nu ar fi fost prim-ministru. Astăzi voi lua hotărârea. O să mă sfătuiesc cu colegii mei. Cu certitudine va fi un vicepremier cu portofoliu”, a spus preşedintele PSD.

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea, care va prelua Ministerul Familiei, a transmis luni că nu ar fi interesată de preluarea postului, ea dorindu-l pe cel de vicepremier fără portofoliu, au afirmat surse din conducerea social-democrată

Cine vor fi miniștrii PSD

Marian Neacşu îşi face revenirea în rândul social-democraţilor după ce a părăsit formaţiunea în perioada când Liviu Dragnea era şef al partidului. Neacşu, fost secretar general al PNL, ar urma să fie noul secretar general al Guvernului. De altfel, Neacşu a lucrat îndeaproape cu Marcel Ciolacu în perioada în care era trimis să-i fie consilier lui Mihai Tudose, premier timp de câteva luni în 2017, iar actualul şef al PSD era vicepremier.

Un nume nou a apărut pe lista de miniştri ai Partidului Social Democrat. Este vorba despre Marius Humelnicu, senator PSD de Galaţi, care ar urma să preia portofoliul de la Economie.

PSD a validat lista miniştrilor, care va fi depusă marţi în Parlament.

Lista finală a miniştrilor PSD

:

Secretar general al Guvernului - Marian Neacşu

Ministerul Finanţelor - Adrian Câciu

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Muncii - Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii - Alexandru Rafila

Ministerul Agriculturii - Adrian Chesnoiu

Ministerul Economiei - Marius Humelnicu

Ministerul Apărării - Vasile Dîncu

Ministerul Culturii - Lucian Romaşcanu

Ministerul Tineretului şi Familiei - Gabriela Firea

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se...
#Marcel Ciolacu PSD, #guvern, #PNL, #alianta PSD PNL , #stiri Marcel Ciolacu