Poziția PSD cu privire la desființarea Secției Speciale. Ciolacu: „Să găsim soluţiile să o facem şi mai funcţională”

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 19:02
3119 citiri
Poziția PSD cu privire la desființarea Secției Speciale. Ciolacu: „Să găsim soluţiile să o facem şi mai funcţională”
Adina Florea și Gheorghe Stan, primii procurori șefi ai SIIJ FOTO Hepta

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, 9 noiembrie, că PSD nu susține desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), unul din obiectivele asumate de către PNL în coaliția cu USR. Declarația șefului social-democraților este una importantă în condițiile în care după decizia CCR care a ignorat hotărârea definitivă a CJUE, România ar putea risca intrarea în procedura de infringement.

Despre desfiinţarea SIIJ, o prioritate a liberalilor, Marcel Ciolacu a afirmat că ”a văzut cum a funcţionat Justiţia fără SIIJ şi vedem cum funcţionează ea cu SIIJ”.

”Bine ar fi să găsim soluţiile să o facem şi mai funcţională”, a precizat el, potrivit News.ro.

Miercuri, 10 noiembrie, reprezentanți ai PNL și PSD avea o a doua întâlnire de negociere în care vor discuta despre capitolele din programul de guvernare. Pentru Justiție, din partea PSD, negocierile vor fi conduse de Robert Cazanciuc, Titus Corlățean, Maia Teodoroiu iar de partea liberalilor de către Alin Tișe, Alina Gorghiu, Iulia Scântei.

Curtea Constituțională a României i-a transmis marți comisarului european pentru Justiţie, Didier Reynders, că nu poate modifica decizia prin care a stabilit că SIIJ este constituţională.

Europarlamentarul USR Ramona Strugariu a comentat comunicatul CCR susținând că țara noastră se îndreaptă spre o procedură de infringement. „Uite aşa, vom avea procedură de infringement. Şi facem un pas mai aproape de Polonia şi de Ungaria. Şi un pas mai departe de banii din PNRR”, a scris aceasta pe Facebook.

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au avertizat, într-un comunicat transmis vineri, 22 octombrie, că nerespectarea hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 mai 2021 poate determina aplicarea unor sancțiuni pecuniare imense României, într-o procedură de infringement”. Magistrații subliniază că în cazul Poloniei sumele de plată s-ar putea ridica la 1% din PIB, adică peste 5 miliarde de euro.

Raport al Departamentului de Stat: Secţia Specială, care pare să vizeze doar cazuri motivate politic, continuă să funcţioneze

Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, care pare să vizeze doar cazuri motivate politic, cotinuă să funcţioneze, menţiona în luna iulie un raport al Departamentului de Stat al SUA referitor la climatul investiţional din România

”Parchetul special instituit de guvernul anterior pentru a ancheta şi condamna judecători şi procurori, care pare să vizeze doar cazuri motivate politic, continuă încă să funcţioneze”, se arată în raport.

De asemenea, documentul consemnează că raportul de activitate al DNA pe 2020 indică faptul că eşecul de a corecta cadrul legislativ prin includerea deciziilor Curţii Constituţionale a avut impact negativ asupra eficienţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Departamentul de stat notează că eforturile guvernării anterioare de a submina procurorii și de a slăbi independența judiciară au zdruncinat încrederea investitorilor în eforturile anticorupție. Retorica politică luase un ton din ce în ce mai naționalist, unii lideri politici acuzând ocazional companiile străine că nu plăteau impozite, că profitau de lucrători și resurse și că sponsorizau proteste anti-guvernamentale.

Președintele Iohannis a fost reales în noiembrie 2019 cu o atitudine pro-business. Alegerile parlamentare din decembrie 2020 au avut ca rezultat un guvern de coaliție de centru-dreapta pro-investiții cu majoritate parlamentară, oferind o stabilitate politică sporită. Coaliția și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru statul de drept și reformă.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Marcel Ciolacu PSD, #desfiintarea Sectiei Speciale, #Justitie, #Adina Florea DNA , #stiri Marcel Ciolacu