Marcel Ciolacu: „PSD va merge la Palatul Cotroceni cu o propunere de prim-ministru”. Ce spune despre negocierile dintre PNL și USR

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 10:41 4159 citiri
Marcel Ciolacu, presedintele PSD. FOTO Facebook/ Captură

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, 3 noiembrie, la sediul partidului, că PSD va merge la Palatul Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. ”PSD este dispus să îşi asume actul de guvernare”, a afirmat liderul PSD, precizând că este obligaţia PSD să se implice în soluţionarea crizei, pentru că are cel mai mare grup parlamentar. ”Cred că acest bâlci, de două luni de zile, cu desemnări de prim-miniştri, ştiind că nu vor trece, cu programe de guvernare, cu rezoluţii în miezul nopţii care nu au nicio legătură cu problemele românilor cred că este cazul să înceteze”, a afirmat Ciolacu.

Macel Ciolacu a afirmat că ne aflăm într-o criză pandemică, economică, socială şi o criză politică, declanşată de fosta guvernare de dreapta, respectiv de PNL şi USR.

El a arătat că a văzut abordarea celor două partide, în şedinţele pe care le-au avut ieri, şi este ”o abordare arogantă şi superficială în continuare”.

”Eu vă anunţ că am terminat cu colegii mei cele 100 de priorităţi pentru români, atât pe perioadă scurtă cât şi medie şi de la acestea vom porni discuţiile cu PNL sau USR”, a arătat Ciolacu, precizând că ”PSD nu va intra în discuţii sterile, despre ministere. ci întâi se va discuta despre programul de guvernare”.

Ciolacu a fost întrebat dacă este dispus să discute şi cu USR, el răspunzând: ”Orice formaţiune politică, când reprezintă cetăţenii ci când are de-a face cu o asemenea criză, stă de vorbă cu toată lumea”.

”Ori facem o construcţie pe principii şi pe o anumită normalitate, să nu credeţi vreo clipă că eu nu voi cere mandat colegilor mei ca PSD să meargă cu propunere de prim-ministru. Este exclus aşa ceva”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a continuat că PSD nu va face ”o construcţie politică aberantă şi excluzând nişte lucruri evidente”.

”PSD va merge la Palatul Cotroceni cu o propunere de prim-ministru”, a spus Ciolacu.

Despre mandatul anunţat de PNL, că va cere premierul la negocierile cu partidele, Ciolacu a spus: ”Eu am crezut că ieri PNL votează o rezoluţie să îşi ceară scuze de cei 4.000 de români care au murit în pandemie, în ultima săptămână, ca să nu mai vorbim de cei 40.000. Dacă nu mai au contact cu realitatea, măcar să se uite la CNN, să vadă realitatea din România”.

El a mai afirmat că discuţia în interiorul PSD sunt cele 100 de măsuri, pe care le vor analiza şi astăzi, şi care sunt termen scurt şi mediu.

”În funcţie de aceste măsuri, vorbim de o guvernare, un pact, un guvern pe o perioadă mai scurtă sau mai mare”, a arătat el.

”PSD este dispus să îşi asume actul de guvernare”, a mai afirmat liderul PSD, precizând că este obligaţia PSD să se implice în soluţionarea crizei, pentru că are cel mai mare grup parlamentar. ”Cred că acest bâlci, de două luni de zile, cu desemnări de prim-miniştri, ştiind că nu vor trece, cu programe de guvernare, cu rezoluţii în miezul nopţii care nu au nicio legătură cu problemele românilor cred că este cazul să înceteze”, a mai spus Ciolacu.

Sorin Grindeanu, Mihai Tudose şi Paul Stănescu au cerut insistent, în discuţiile din partid pe tema intrării la guvernare, ca PSD să primească funcţia de prim-ministru într-o coaliţie cu PNL, în caz contrar să refuze intrarea la guvernare, susţin surse politice pentru News.ro.

Printre ministerele dorite de social-democraţi se numără: Finanţele, Sănătatea, Transporturile şi Munca. Plus alte trei portofolii mai mici.

Echipa de negociere a Partidului Naţional Liberal, în frunte cu preşedintele partidului, Florin Cîţu, va demara, miercuri 3 noiembrie, discuţiile cu partidele parlamentare, pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Prima întâlnire va fi cu cei de la USR, la ora 13.00 şi va avea loc la parlament.

Florin Cîţu i-a sunat, marţi seară, pe liderii USR şi PSD, pentru a stabili când vor avea loc aceste discuţii. Potrivit unor surse din PSD, preşedintele social-democrat Marcel Ciolacu i-a transmis lui Florin Cîţu că are agenda extrem de încărcată şi va reveni el cu un telefon, pentru a stabili detaliile întâlnirii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News