PSD vrea să numească primul premier prin rotație. Grindeanu: „Nu am dat un vot pentru Marcel Ciolacu ca să fie premier peste un an și jumătate”

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 14:11
2123 citiri
PSD vrea să numească primul premier prin rotație. Grindeanu: „Nu am dat un vot pentru Marcel Ciolacu ca să fie premier peste un an și jumătate”
Sorin Grindeanu, conferință de presă

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat că mandatul social-democraților este ca partidul să dea primul premier din sistemul de rotație agreat cu PNL. Acesta susține că partidul a votat ca Marcel Ciolacu să fie premier acum.

„Marcel Ciolacu e liderul partidului care a primit cele mai multe mandate din partea românilor la alegerile parlamentare din 2020. PSD deja a decis ca azi, prin votul de CPN, tot în unanimitate, să acceptăm acest sistem de rotație la șefia guvernului”, a declarat social-democratul.

Acesta a adăugat apoi că în cadrul întâlnirii social-democrații nu au dat un vot și pe intenția ca PSD să meargă la negocierile cu PNL și să ceară prima rotație de premier, însă a dat de înțeles că Marcel Ciolacu ar trebui să fie primul.

„Noi n-avem nevoie de încurajări și terapii de grup. Nu suntem la alcoolicii anonimi. Poziția noastră de a da premierul e poziția dată de români la alegerile parlamentare. (...) Mandatul cu care mergem la negocieri e clar, de a avea premier în persoana lui Marcel Ciolacu și de a fi primii. Mergem cu un mandat să avem prim-ministru. (...) Nu am stat în ședință pentru a da premierul de peste un an jumătate. Am votat Marcel Ciolacu premier acum”, a precizat Grindeanu.

Acesta a amintit apoi despre momentul formării coaliției din dreapta în care PNL a folosit ca argument pentru a da premierul faptul că este cel mai mare partid.

„Sunt lucruri de bun simț pe care le cerem. Când s-a făcut celebra coaliție de dreapta, care erau argumentele PNL să dea premier în fața USR? Că sunt cel mai mare partid din coaliție”, a conchis Grindeanu.

„Nu există un termen limită pentru negocieri. Dar e vorba de cele mai mari partide din România, de diferențe doctrinare. E normal să existe ciocniri din perspectivă doctrinară, dar în mare parte s-a ajuns la o negociere încheiată pe aproape toate domeniile. Sper ca toate negocierile să se termine cât mai repede, astfel încât să avem un guvern cu drepturi depline săptămâna viitoare”, a mai spus liderul social-democrat.

Întrebat dacă s-a ajuns la un compromis cu PNL pe creșteri de pensii și alocații, Grindeanu a spus că încă nu sunt închise discuțiile pe acest capitol. „Nivelul de trai al românilor a scăzut foarte mult și sunt semnale că va mai scădea din cauza facturilor la energie. Într-un asemenea moment, statul trebuie să ajute cetățeanul. De aceea sunt puncte la care insistăm foarte mult și pe care le vom avea în viitorul program de guvernare”, a declarat acesta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#PSD, #Marcel Ciolacu PSD, #Florin Citu, #Sorin Grindeanu , #stiri Marcel Ciolacu