Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020

Joi, 11 August 2022, ora 21:30
5962 citiri
Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020
Liderul PSD Marcel Ciolacu a mai amenințat cu anticipatele și în trecut FOTO Facebook / PSD

Președintele PSD Marcel Ciolacu i-a amenințat pe liberali că în cazul în care rotativa de premier nu va avea loc, atunci se va ajunge la alegeri anticipate. Cu toate astea, un astfel de demers este aproape imposibil.

„E o onoare să fii prim-ministru. Dacă colegii mei vor considera că eu trebuie să fiu, eu o să fiu. Categoric. Haideți să nu comentez cum se trezește unul într-o vacanță pe plajă să spună. Protocolul e clar, dacă nu se va face această rotativă nu e altă variantă decât alegeri anticipate”, a declarat marți, 9 august, liderul PSD. Precizările lui Ciolacu vin în contextul în care deputatul PNL Alexandru Muraru a pus la îndoială oportunitatea schimbării premierului „cu un an înainte de alegeri, în plin conflict la marginea granițelor României nu ar fi un semnal bun”.

În ciuda amenințării lui Marcel Ciolacu, alegerile anticipate sunt aproape imposibil de realizat, această retorică fiind folosită adesea și de alți politicieni în trecut. Conform Constituției României, anticipatele se pot organiza doar la solicitarea președintelui Klaus Iohannis dacă votul pentru formarea Guvernului este respins de două ori în Parlament după ce actualul Executiv pică. Totodată se aplică și o serie de restricții.

Ce spune Constituția

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Când s-a insistat ultima oară pentru anticipate

Ultima oară când România s-a apropiat de organizarea alegerilor anticipate a fost în anul 2020, atunci când partidele care au dat jos guvernul Dăncilă au făcut presiuni asupra premierului de atunci, Ludovic Orban, de a iniția acest demers. PNL sprijinea la rândul său organizarea alegerilor anticipate, susținând că nu poate guverna în contextul în care nu putea aduna o majoritate stabilă în Parlament.

Inclusiv președintele Klaus Iohannis susținea varianta organizării alegerilor anticipate, afirmând la acea vreme că „mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Da, îmi doresc alegeri anticipate”. Întrebat despre șansele acestui demers, Iohannis afirma atuncă că sunt „șanse de 50%”. Primul pas pentru ajungerea la anticipate era demisia premierului Ludovic Orban, cel care la acea dată nu respingea acest scenariu. Cu toate astea, procedura complicată și primele semne a pandemiei de COVID-19 în România au năruit această variantă.

Liberalii au criticat amenințările lui Ciolacu

La o zi după amenințările lui Marcel Ciolacu, liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a dat asigurări că rotativa premierilor va avea loc și l-a acuzat pe șeful social-democraților că bagă bățul prin gard.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat că există un protocol al coaliţiei pe care PNL îl va respecta, inclusiv prevederea privind rotativa premierilor. Liberalul consideră că afirmaţia lui Marcel Ciolacu potrivit căreia singura variantă sunt alegerile anticipate, în cazul în care nu va fi respectat protocolul, e un lucru care lasă de dorit din perspectiva responsabilităţii. „Nu poţi să agiţi un activ de partid, cum face Marcel Ciolacu, fluturând posibilitatea alegerilor anticipate. De ce? Pentru că PSD stă puţin mai bine în sondaje? Pentru că un anumit tip de populism al lor a fost tolerat de PNL, tocmai din dorinţa de a asigura stabilitatea guvernării?”, a adăugat Fenechiu.

„Este opinia domnului Ciolacu. Domnul Ciolacu ştie foarte bine că PNL îşi va respecta înţelegerea şi din punctul ăsta de vedere, din raţiuni strict electorale, domnul Ciolacu simte nevoia să mai bage aşa puţin băţul prin gard. (...) Cred că este o greşeală imensă ca în momentul de faţă să ne gândim la alegeri anticipate şi la instabilitate, în contextul în care România în momentul de faţă trebuie să fie guvernată.

Fenechiu a sugerat apoi că social-democrații practică o formă de populism.

„De ce? Pentru că PSD stă puţin mai bine în sondaje? Pentru că un anumit tip de populism al lor a fost tolerat de PNL, tocmai din dorinţa de a asigura stabilitatea guvernării? Nu, nu este în regulă, pentru că responsabilitatea nu doar a noastră, ci şi a lor trebuie să fie faţă de români”, a conchis Fenechiu.

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
#marcel ciolacu, #alegeri anticipate, #PSD, #Ludovic Orban, #guvernul ciuca, #premierul Romaniei, #Klaus Iohannis , #stiri Marcel Ciolacu