Posibil scenariu de comasare a alegerilor: "Organizarea parlamentarelor deodată cu turul doi al prezidențialelor. Este un joc cu miză uriașă"

Joi, 08 Februarie 2024, ora 11:10
2461 citiri
Posibil scenariu de comasare a alegerilor: "Organizarea parlamentarelor deodată cu turul doi al prezidențialelor. Este un joc cu miză uriașă"
Persoană care votează FOTO Hepta

Alianța de guvernare discută joi, 8 februarie, scenariile pentru comasarea alegerilor, dar și o formulă de colaborare pentru susținerea unor candidați din partea PNL și PSD. Dacă inițial s-a discutat în spațiul public doar despre alegerile locale și cele europarlamentare, pe ultima sută de metri s-a vehiculat un întreg pachet de negociere care să meargă până la turul doi al alegerilor prezidențiale.

Cristian Andrei, analist la Agenția de Rating Politic, analizează scenariul în care doar doi candidați la alegerile prezidențiale vor fi în cărți la momentul alegerilor parlamentare.

"The big move. Organizarea parlamentarelor deodată cu turul doi al prezidențialelor, undeva în decembrie, poate fi o mișcare politică mult mai puternică decât se discută. Nu este o simplă „tehnicalitate”, ci una cu un impact masiv. Ea ar forța formarea unei/unor alianțe.

Luați-le pe rând:

- mai întâi are loc turul 1 de la prezidențiale.

- se cern cei doi finaliști (să zicem, ca exemplu, Ciolacu și Simion).

- apoi, după doar două săptămâni, vine turul doi unde toată atenția se mută la cei doi.

- ca urmare, întreaga campanie electorală în cele două săptămâni va fi polarizată între cei doi candidați. Inclusiv campania desfășurată în paralel pentru alegerile parlamentare.

- prezența la parlamentare va și ea imensă.

- partidele mai mici vor fi eclipsate.

Pe scurt: cine nu ajunge în turul doi rămâne pe dinafară la parlamentare.", scrie Cristian Andrei pe pagina sa de Facebook.

Totul poate cădea dacă PSD va vrea toate funcțiile importante

Din punct de vedere al alegerilor parlamentare numele cadidatului la prezindențiale poate aduce un capital electoral semnificativ, iar partidul care nu va fi reprezentat poate pierde locuri la Senat și Camera Deputaților.

"Și nu doar atât: cei care intră în turul doi vor avea un „bonus” în participare și în voturi uriaș, care se va transfera și pentru partidele lor. Pentru că votezi omul și partidul, la pachet. Partidele cu candidați în turul doi vor avea, deci, un bonus imens de voturi.

Așadar trebuie să ajungi în turul doi dacă ești partid, cumva. Altfel ești cam out. De aceea, această „comasare mare” este „pretextul” perfect pentru ca PSD și PNL să facă o alianță, să aibă candidat comun și ambele să încaseze bonusul de voturi de mai sus. Este simultan: și stick (amenințare) și carrot (oportunitate).", mai scrie Cristian Andrei.

Deja se vorbește despre un tandem președinte - premier, iar șansele ca o astfel de formulă să funcționeze sunt cu atât mai mari în cazul variantei de comasare de mai sus. "Și logica merge mai departe: dacă faci alianță, atunci poți veni legitim cu o înțelegere și pentru un candidat de premier de la celălalt partid și e mult mai greu să rupi apoi promisiunea făcută în fața votanților. Pentru că ai luat voturile împreună.

Punctul slab? Același dintotdeauna în România: partidul ajuns la Cotroceni vrea totul. Își subordonează partidul „mai mic”, rupe alianța oricând, face ce dorește pentru că e în control. De aici și ezitarea.", mai spune analistul politic.

Ce șanse mai are opoziția?

În acest scenariu Alianța Dreapta Unită poate doar să vină cu un candidat surpriză destul de puternic pentru a ajunge în turul doi al prezidențialelor, dar un astfel de nume nu este vehiculat încă din partea celor trei partide, USR, PMP și Forța Dreptei.

"Ce poate strica tot jocul? Un candidat surpriză (teoretic, el nu există azi) - care să tracteze în turul doi o altă alianță (ex. Dreapta Unită). Riscuri? Să ai un Parlament polarizat între această alianță și un partid toxic, care a fost doar proptea în alegeri. Adică un Parlament cu mult zgomot.

Este un joc cu miză uriașă, dar și cu riscuri la fel de mari pentru cine rămâne pe dinafară sau pentru cui i se trage clapa ulterior.", a concluzionat analistul.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Marcel Ciolacu PSD, #nicolae ciuca, #alegeri 2024 , #stiri Marcel Ciolacu