Spaima închiderii supermarketurilor în weekend: ”Este deja nebunie. Lovesc direct în producție”

Sambata, 23 Martie 2024, ora 21:30
6847 citiri
Spaima închiderii supermarketurilor în weekend: ”Este deja nebunie. Lovesc direct în producție”
Cărucior de cumpărături la supermarket FOTO Hepta

Premierul Marcel Ciolacu a precizat joi, 20 martie, că a dat spre analiză propunerea privind eventuala închidere a supermarketurilor în weekend, pentru a vedea care este impactul unei astfel de propuneri. Propunerea vine la scurt timp după o altă reglementare importantă, și anume prelungirea ordonanței privind plafonarea adaosului comercial până la finalul anului 2024.

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanța guvernului care vrea să prelungească plafonarea adaosului comercial până la finalul anului 2024 a fost adoptat marți, 19 martie, de Camera Deputaților, și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Două zile mai târziu, Ciolacu a anunțat că este analizată varianta de a închide supermarketurile începând de sâmbătă, de la prânz, până lunea. Ideea pentru măsura controversată vine din partea proprietarilor magazinelor mici și mijlocii, care se plâng că nu mai au vânzare sâmbăta și duminica, deoarece clienții preferă supermarketurile. Mai mult, propunerea legislativă prevede ca hipermarketurile să fie mutate în afara oraşelor, după modelul ţărilor occidentale. Măsura este discutată la Guvern.

Ziare.com a stat de vorbă cu Sorin Minea, președintele Romalimenta, care spune că anul electoral influențează atât deciziile, cât și modul în care sunt aplicate măsurile pentru combaterea creșterilor de prețuri din România.

“Poziția noastră oficială este că discuțiile cu noi au fost sublime dar au lipsit cu desăvârșire. Nu am susținut această versiune niciodată, nu credem în ieftinire, duce doar la dezordine pe piață, pentru că economia se reglează singură, nu o reglează cineva din birou.

S-ar putea să fie dezavantaje foarte mari pentru producătorul și procesatorul român.

În orice caz, nu va fi o oprire a prețurilor, iar dacă se amestecă și sistemul francez, de care se vorbea zilele trecute, după implementare în Franța, prețurile au crescut. Întotdeauna când te amesteci în piață, brutal, ai de pierdut pe termen mediu și pe termen lung.”, spune reprezentantul producătorilor.

Marcel Ciolacu declară că această propunere este analizată. Argumentul adus de cei care au cerut această măsură este legat de costul cu angajații și utilitățile.

„Am dat în discuție la Guvern, să vedem impactul. Nu e o decizie ușoară. Trebuie să fim corecți. Nu știm dacă acoperim nevoia cetățenilor, dacă le închidem. Nu e vorba doar de hipermarketuri. Nu poți spune românilor când să-și cumpere alimente. Dar am luat în calcul să vedem. Dar dacă avem un sistem alternativ viabil … Să vedem”, a spus Ciolacu, joi 21 martie.

„Toate magazinele închise în weekend după ora 13:00”

Propunerea de închidere a marilor magazine în weekend a fost făcută de către reprezentanții micilor comercianți. Aceștia au semnalat că vânzările lor înregistrează scăderi de până la 30%-40% în acele zile. Inițial, aceștia au cerut închiderea hipermarketurilor sâmbăta și duminica, conform practicii din alte țări, precum Olanda, Elveția sau Franța, însă au ajustat propunerea pentru a include toate magazinele, inclusiv cele de cartier.

„Toate magazinele închise în weekend după ora 13:00”, este propunerea adusă în discuție la Guvern de către reprezentanții comercianților.

Sorin Minea spune însă că s-a ignorat o parte a desfacerii de produse alimentare care nu are de suferit în weekend, ba mai mult, are de câștigat.

“Aceea este propunerea președintelui de la retailul mic, magazinele mici, nu a vizat numai supermarketurile. Toate magazinele închise sâmbăta și duminica, pentru că nu dorim să plătim personalul, și acest dorește două zile libere.

Nu te oprește nimeni să îți închizi magazinul sâmbătă, duminică, dar și luni și marți, dacă ai chef. A închide toate magazinele sâmbătă și duminică este deja nebunie, și ce nu au înțeles este că lovesc direct în producție.”, spune președintele Romalimenta.

Acesta punctează că orice demers de acest gen va intra în contradicție cu legislația europeană.

“Prețurile sunt create de consumator, a-i crea consumatorului senzația că intervii pentru micșorarea prețurilor nu a dat încă nicăieri rezultate. Nu știu cum o să treacă de legislația europeană, care este foarte clară, nu poți să aduci avantaje sau dezavantaje unui jucător de piață. E foarte greu să vă spun ce se va întâmpla. Legea este făcută doar pe jumătate, numai producătorul și retailerul este în lege, producătorul nu.”, spune Sorin Minea.

Producătorii români trebuie să respecte standardele hipermakerturilor care se adresează atât părții de producție și calitate, cât și asigurării unei cantități constante pentru a putea desface în marile lanțuri de magazine. În condițiile în care, în România, costurile de producție sunt mai mari decât în Occident, aceștia sunt dezavantajați.

”Tendința producătorului de a majora prețul pe baza plafonării va exista în continuare. Raportul calitate - preț, cu regret o spun, în România este o noțiune destul de vagă. În ultimul timp, datorită campaniei în care se laudă produsele românești sau produsele cu materii prime românești, nu s-a ajuns la o calitate impecabilă, România este departe.

Produsele făcute pe teritoriul UE sunt obligate să respecte un standard. Ce se aduce din import, din țări terțe, se controlează în general. Nu putem să pornim de la premisa că unul este mai bun sau mai rău, este greșită”, mai spune Sorin Minea.

Pe producătorul autohton îl încurajezi ajutând producția, spune specialistul, nu oprind prețurile.

“Adică se începe cu finalul. Producția, procesarea, la ora actuală, vinde marea majoritate de marfă prin marile rețele, și o cantitate mai mică prin magazinele de proximitate. Dacă mâine închid supermarketurile, jumătate dintre procesatori dau de dracul.

Vor scădea vânzările dramatic, pentru că sâmbăta și duminica se fac cele mai mari vânzări. De aceea, unele magazine lunea sunt închise.”, spune președintele Romalimenta.

Românii vor cumpăra din piețe, mit sau realitate?

Una dintre excepțiile de la regulă ar fi desfacerea în cadrul piețelor agroalimentare. De asemenea, PSD a lansat și o campanie online pentru a promova produsele românești.

“A cumpăra româneşte este cel mai autentic gest de patriotism economic. A cumpăra româneşte înseamnă a ajuta firmele româneşti şi angajaţii lor. Înseamnă a susţine antreprenorii locali să creeze locuri de muncă şi să producă un plus de prosperitate în comunitatea lor.”, spunea Marcel Ciolacu la lansarea campaniei, în luna octombrie 2023.

Sorin Minea spune însă că într-un astfel de demers trebuie asigurată și varietatea de produse pe care un consumator mediu o caută în momentul în care merge la cumpărături.

“Cu respect îi anunț, că în piețe, cumperi zarzavat, legume și fructe, nu cred că vei cumpăra mezeluri, brânzeturi de o anumită calitate, pâine. Dacă începem să cumpărăm pâinea și mezelurile la tarabă ne întoarcem cu 100 de ani în urmă. Simplul fapt că apar astfel de idei peste noapte te face să-ți faci cruce.”, spune reprezentantul producătorului.

Acesta a mai adăugat că din punct de vedere al calității, magazinele mici ar trebui să asigure produse care să nu depindă de prețul minim sau mediu de piață, în timp ce marile hipermarketuri să asigure siguranța alimentară și baza pentru consumatorul de rând.

În luna decembrie proiectul de lege cu privire la etichetarea anumitor produse cu denumirea ”De Origine România – DOR”, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Prin această schemă, producătorii şi procesatorii români, ar putea garanta faptul că produsul alimentar pus la vânzare este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

“Aștept să văd și legea pentru toate produsele românești. Bănuiesc că marea majoritate a celor care le dau sunt convinși că este o idee bună. În afară de o gândire politizată din România, cei care ajung la butoane, nu au o gândire de bază. Dacă îi explici unui om de pe stradă că prețurile nu vor mai crește pentru că statul oprește creșterea, acesta va crede. El nu înțelege sistemul și în definitiv, nu îl interesează.

Sincer, este un an electoral, politicul nostru să spună anulăm aceste legi, nu ar mai veni lumea la vot, cu asta sunt perfect de acord. În momentul în care facem politică economia se duce dracului.”, spune președintele Romalimenta.

Acesta a completat spunând că un consumator de rând va răspunde la un sondaj în funcție de datele care îi sunt furnizate, fără o analiză proprie. Primul instinct este de a răspunde că se vrea încurajarea produselor autohtone, dar la o comparație de preț, chiar și în alte țări consumatorul a preferat prețul mai bun.

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
Premierul Ciolacu, anunț despre plata pensiilor. ”Adoptăm azi hotărârea de Guvern” VIDEO
Premierul Ciolacu, anunț despre plata pensiilor. ”Adoptăm azi hotărârea de Guvern” VIDEO
Guvernul va adopta în şedinţa de joi, 25 aprilie, hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
#Marcel Ciolacu premier, #supermarketuri inchise weekend, #produse romanesti, #plafonare preturi , #stiri Marcel Ciolacu