Formarea angajaților din energie ajunge pe mâna ”Prințesei cartofilor”. ”Este unul dintre modurile de a căpușa statul român”

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 22:29
7917 citiri
Formarea angajaților din energie ajunge pe mâna ”Prințesei cartofilor”. ”Este unul dintre modurile de a căpușa statul român”
Mara Mareș este fiica consilierului judeţean Brașov, PNL-istul Ioan Mareş FOTO Arhivă

Ministerul Energiei a achiziționat prin atribuire directă serviciul de formare profesională a angajaților din domeniul energiei.

Potrivit SEAP, ministerul Energiei a achiziționat, în luna iulie, prin atribuire directă, servicii de formare profesională în valoare de peste 45.000 de euro de la firma Formenerg SA.

Cum se fac cursurile de formare profesională la stat

De fapt Formenerg – S.A. este o societate pe acțiuni deținute în procent de 100% de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”Transelectrica” – S.A.

În trecut, Ziare.com a mai scris despre Formenerg, companie înființată de Transelectrica SA în 2001, prin externalizarea activității Sucursalei de Formare şi Perfecţionare a Personalului din Sectorul Energetic. Cu această ocazie s-au creat și noi locuri pentru a hrăni mai multe guri politice.

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei spune că această firmă este foarte ”dubioasă” și că aceasta este o metodă de a sifona fonduri europene.

”Este o firmă foarte dubioasă. Eu am întâlnit-o foarte des la Ministerul Economiei”, a spus deputatul Claudiu Năsui pentru Ziare.com.

”Este un mod de a sifona fonduri europene. Ei au foarte multe proiecte pe fonduri europene pentru creștere a capacității administrative. Se numesc SIPOCA, o denumire pompoasă prin care promit că digitalizează administrația, modernizează, debirocratizează, etc. De fapt se duc la mare, vara, câte 100 de oameni în tranșe de câte 20 sau au alte astfel de activități și acest Formenerg beneficiază de acei bani.

De fapt este unul dintre modurile prin care se poate căpușa statul român, prin genul acesta de companii care au clienți numai în instituțiile publice care pretind că fac cursuri”, a mai spus Claudiu Năsui.

Cine conduce firma care îi formează profesional pe energeticienii din România

Formenerg este condusă de Lucian Bica, șef cabinet la biroul parlamentar al deputatei PNL Monica Anisie.

Singurul lui interes, conform propriei declarații, este masoneria fiind membru în Asociația Marea Lojă Națională din România.

În 2020, Bică a candidat la consiliul local sector 2 din partea PNL, iar în 2021 a fost ales vicepreședinte pentru Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu și Dezvoltare rurală, în cadrul organizației PNL Sector 2.

Daniel Sindilă este președintele CA al Formenerg. El ocupă funcția de secretar general adjunct al PNL Sector 2. A fost și consilier la Ministerul Educației pe când ministru era liberala Monica Anisie (șefa PNL sector 2), director Sala Palatului (din noiembrie 2020) - instituție aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului și administrată de RAPPS.

În Consiliul de Administrație mai sunt Mara Mareș, fiica consilierului judeţean Brașov, PNL-istul Ioan Mareş, supranumit ”Regele Cartofilor”.

La doar 24 de ani, în 2016, Mara devenea cel mai tânăr deputat PNL. Plasarea pe primul loc pe listele PNL Brașov a iscat atunci discuții aprinse și nemulțumiri atât în filială cât și la centru. Practic, tânăra liberală, îl scosese de pe liste pe fostul ministru de finanțe Gheorghe Ialomițeanu.

În 2017, Mara Mareş a fost aleasă, tot cu scandal, la conducerea organizației de tineret a PNL.

În 2020, Mara și-a încheiat mandatul de deputat și, din cauză că proptelele au dispărut, nu a mai prins un loc pe liste la următoarele alegeri, pentru că aventura Marei Mareș în politică nu ar fi fost posibilă fără ajutorul tatălui său Ioan Mareș și al bunului său prieten George Scripcaru, primar al Brașovului până în 2020.

Florin Stanciu, pe lângă funcția de membru CA al Formenerg este manager Direcția Strategie Financiară și Trezorerie în cadru firmei mama, Transelectrica. Stanciu a mai fost consilier la SAPE SA, la CHIMCOMPLEX S.A. și este vicepreședinte al Asociației Trezorierilor din România.

Ovidiu Tempea a fost consilierul de comunicare a lui Florin Cîțu pe când acesta era ministrul de finanțe. Apoi, Cîțu l-a luat la guvern. În prezent, i-a găsit un loc de consilier al ministrului Fondurilor Europene și în CA-ul Formenerg.

Nicoleta Alina Băbârniță este consilier la Secretariatul General al Guvernului

Marius Vasile Morariu este director la Formenerg și președinte interimar al Consiliului de Suraveghere al Transelectrica. Este membru PNL și lucrează ca formator la Formenerg din 2009.

El a fost acuzat de presă că, pe vremea când era director general al Formenerg (în anul 2020), a închiriat un spațiu al societății unui alt PNL-ist de la Sectorul 2 pentru ca acesta să deschidă un restaurant cu specific grecesc.

Unul dintre formatorii de la Formenerg este Marius Gustea președintele unei fundații caritabile din Ploiești care a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat pentru delapidare.

El a fost acuzat că a cheltuit donațiile primite pentru cazuri sociale de la diverse persoane și societăți private pentru vacanțe în Grecia unde a plecat împreună cu familia, dar și pentru echipamente IT scumpe, de ultimă generație.

Banii ar fi trebuit să ajungă la oamenii suferinzi, care aveau nevoie de tratament medical scump, dar și pentru construirea unor cămine pentru bătrâni sau pentru cursuri de perfecționare dedicate angajaților din sistemul medical.

Un alt formator este și Nicolae-Radu Chiurtu, fost secretar general al Ministerului Energiei, demis premierul Ciucă la începutul acestui an, potrivit lui Claudiu Năsui.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mara Mares formenerg, #contract ministerul energiei, #formare profesionala, #bani publici , #criza energie