Manuela Mitrea: Eu cred in Justitie! Noi, politicienii, sa ne abtinem sa comentam Justitia! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 13:02
8058 citiri
Manuela Mitrea: Eu cred in Justitie! Noi, politicienii, sa ne abtinem sa comentam Justitia! Interviu
Foto: Zi de zi Mures

PNL a facut prin ruperea USL aceeasi greseala pe care a facut-o PSD la ruperea Guvernului PDL-PSD, crezand ca improscand Puterea din Opozitie va castiga alegerile prezidentiale, spune deputatul PSD Manuela Mitrea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Manuela Mitrea a explicat ca la fel ca PSD, care in 2009 s-a cramponat de numirea lui Dan Nica la Interne, si PNL s-a cramponat de persoana lui Klaus Iohannis: "Aceeasi greseala, pe acelasi calcul. Daca ai in istoria recenta un fapt, de ce nu inveti din el?".

In privinta anchetarii lui Radu Mazare, deputatul PSD a afirmat ca i se pare corect ca "noi, oamenii politici, sa ne abtinem, indiferent daca in cauza este cineva din propriul partid sau din alt partid. Nu suntem nici jurnalisti, nici comentatori politici si nu ajutam Justitia facand declaratii de acest fel".

Cititi in interviu cum vede Manuela Mitrea refacerea USL, candidatura lui Victor Ponta, dar si viitorul politic al lui Traian Basescu: "Va fi un opozant redutabil".

Sunteti deputat de Constanta. Cum va raportati la dl Radu Mazare, acuzat de fapte de coruptie si retinut de procurori?

Sunt doua aspecte. Pe cele penale nu le comentez, asa cum nu comentez nimic legat de Justitie. Mi se pare corect ca noi, oamenii politici, sa ne abtinem, indiferent daca in cauza este cineva din propriul partid sau din alt partid. Nu suntem nici jurnalisti, nici comentatori politici si nu ajutam Justitia facand declaratii de acest fel.

Omeneste, sper, in cazul lui Radu chiar mai mult decat la altcineva, ca el sa-si poata dovedi nevinovatia si o spun cu sinceritate pentru ca il cunosc foarte bine pe omul Radu Mazare. Il consider un om cu suflet mare. Este foarte iubit in Constanta si el isi iubeste, la randul sau, comunitatea.

Valul de anchete penale pare sa fi creat o stare de nervozitate in PSD si o spun uitandu-ma la declaratiile unor lideri, precum dl Ponta, dl Oprisan, dl Dragnea. Care este starea de spirit din partid?

Sigur ca nu suntem veseli. E o stare mai tensionata.

Spaima? In sensul celor spuse de dl. Dragnea: "sa vedem cati ramanem in picioare pana la sfarsitul anului".

Spaima nu exista cat timp stii ca nu ai facut nimic. Eu cred in Justitie! Nu imi doresc decat ca adevarul sa triumfe in toate cazurile. Sa va dau un exemplu din afara politicii - cazul Berbeceanu. Am aflat ca exista martori presati sau amenintati sa declare lucruri nedevarate despre un om si acest lucru este foarte grav.

Dar faptul ca aceste lucruri au iesit la suprafata, ca DNA s-a ocupat si de procurori, nu numai de oameni politici, imi intareste increderea ca adevarul iese la iveala. Imi permit sa comentez acum cazul Berbeceanu, pentru ca inscenarea a fost descoperita, nu mi-am permis sa o fac inainte, chiar daca personal am crezut in nevinovatia dlui Berbeceanu.

Pot sa existe si erori judiciare involuntare, pentru ca magistratii sunt oameni, si inscenari, important este sa triumfe adevarul, si in cazul procurorilor si al oamenilor politici.

Cat despre declaratiile colegilor din PSD, nu le comentez. Fiecare a spus exact ce a vrut sa spuna.

Suntem in an electoral. Pe cine vedeti candidat al PSD la prezidentiale?

Mie mi-ar placea sa avem un candidat al USL. Am regretat cand liberalii au plecat. Hai sa punem lucrurile acolo unde sunt! PNL a facut aceeasi greseala pe care am facut-o noi la ruperea Guvernului PDL-PSD. Atunci ruptura s-a produs cand noi am vrut musai sa fie dl Nica la Interne si nu altcineva. Ce au facut liberalii cu dl Iohannis a fost la fel. Cramponarea de o persoana, ruperea unei mari constructii politice din cauza unei persoane mi se pare o mare greseala.

Am crezut in USL asa cum la vremea respectiva am crezut si in constructia cu PDL din acelasi motiv - cu majoritati fragile nu poti sa treci mari proiecte. Am spus si cand ne-am rupt de PDL ca vom pierde, desi erau multi care credeau in 2009 ca, intrand in Opozitie si improscand de acolo Puterea, castigam prezidentialele. N-a fost asa.

PNL face asadar aceeasi greseala, pe acelasi calcul. Daca ai in istoria recenta un fapt, de ce nu inveti din el? PNL pierde mult. Multi oameni simpli mi-au spus in Constanta ca nu le mai place Crin Antonescu pentru ca a rupt USL.

Asadar, credeti ca a fost o miscare premeditata a PNL, cu scopul precis de a rupe USL?

A fost un calcul identic cu al nostru din 2009. Daca veti lua cronologia declaratiilor si a faptelor, veti vedea ca lucrurile erau scoase din anumite cutiute si fiecare personaj iesea si isi spunea rolul. Dar daca tot s-a intamplat, nu pot sa regret ca vor fi un adversar slab pentru PSD. Sa vedem ce va iesi la europarlamentare.

La ce va asteptati?

Sunt cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum, pentru ca vor reaseza harta politica. Eu sper ca noi sa ne atingem tinta de 40% si cred ca PNL nu va avea un scor foarte bun.

Credeti ca nu-si vor atinge tinta de 20%?

Vad ca se asteapta la asta si dl Antonescu. E cumva amuzant ce anunta: intr-o asemenea situatie isi da demisia din functia de presedinte PNL, dar ramane candidat la prezidentiale. E un mod special de a face politica aceasta, al lui Crin Antonescu!

Credeti ca PSD putea sa faca mai mult pentru a combate, pentru a dejuca premeditarea PNL de a rupe USL, despre care vorbiti, pentru a tine uniunea intreaga?

Eu cred ca noi am facut tot ce se putea face. Nu puteam sa ii impiedicam. Ar fi trebuit sa spunem: totul cum vreti voi, numai ramaneti? Nu cred. Am facut tot ce am putut pana la limita dincolo de care lucrurile deveneau penibile. Au vrut sa plece, au plecat.

Dar eu cred ca aceasta alianta speciala in politica romaneasca ar fi trebuit dusa pana la capat. Nu e vorba doar despre ambitia de a dovedi ca se poate, desi trebuia sa existe, poate, si ea, dar electoratul chiar a crezut in aceasta constructie, a investit multa incredere.

Si dovada stau cifrele. Au existat colegii in tara unde nu exista inainte speranta de victorie, dar unde USL a luat si 70%. USL a dezamagit acesta investitie de incredere.

Sperati intr-un candidat USL. Cum vedeti posibila refacerea USL?

Putem reface USL cu colegi liberali care la un moment dat nu se vor mai regasi in politica PNL. E clar ca nu poti sa refaci USL decat cu o componenta liberala.

Va ganditi la o schimbare a conducerii PNL, dupa europarlamentare, sau la o rupere a PNL?

Sunt doua scenarii posibile. Nu spun eu acum ca PNL ar trebui sa isi schimbe conducerea. Dar sunt multi colegi liberali care isi manifesta nemultumirea in discutii pivate, pe holurile Parlamentului. La ei ma gandesc. Poate il vor urma pe dl. Tariceanu. De ce nu? Dar, repet, sunt scenarii. Votul la europarlamentare va aduce, cel mai probabil, raspunsul.

Dar credeti ca PSD ar fi dispus sa sustina candidatul altui partid?

In afara unei constructii politice, PSD nu s-ar inhama niciodata la turatie maxima pentru candidatul altui partid. Structural nu suntem formati asa. Daca nu vom candida intr-o mare constructie politica, PSD trebuie sa aiba candidatul lui nascut, crescut in PSD.

Daca insa vom candida sub sigla unei mari constructii, raspunsul e da. Si dl. Antonescu ar fi fost sustinut integral. PSD se poate mobiliza pentru un proiect mare. Pentru un astfel de proiect am lasa orgoliul de cel mai mare partid din Romania si am sprijini un candidat comun, chiar provenit din alt partid.

Va dau un exemplu micro din Constanta. Am mers in campanie peste tot sa sustin primarii PNL sub sigla USL. La fel as face si pentru candidatul USL la prezidentiale.

Daca nu refaceti USL, spuneti ca nu exista decat varianta unui candidat nascut si crescut in PSD. Cine?

PSD isi doreste foarte mult sa candideze Victor Ponta pentru ca este politicianul nostru cel mai bine plasat in sondaje. Nu vad de ce nu ar candida.

Dar domnia sa nu pare sa isi doreasca la fel de mult ca partidul sa candideze. Pare sa aiba rezerve. Care credeti ca sunt poate spaimele, poate indoielile domniei sale?

Sigur, daca omul nu vrea sa candideze nu poti sa-l obligi, dar dl Ponta nu a spus niciodata ca nu va candida. Nu are nici spaime, nici indoieli. Rezervele eu le citesc altfel: dorinta de a reconstrui USL, de a avea un alt candidat USL la prezidentiale pentru a ramane sa-si duca mai departe proiectele de la Guvern.

Cum ati interpretat mesajul de pe Facebook in care Victor Ponta invoca posibilitatea retragerii din politica in luna noiembrie?

Eu nu am crezut si nu cred ca Victor Ponta s-ar putea retrage. E tanar, puternic. Nu-l vad retragandu-se.

Presupun ca ati vorbit cu colegii despre acel mesaj. A creat el o teama in PSD?

Nu. Nicio teama.

Dl Ponta spune ca, in ipoteza ca ar castiga alegerile prezidentiale, premier ar trebui sa devina un politician de centru drepta, pentru pastrarea echilibrului. Ar renunta PSD de buna voie la sefia Guvernului?

Eu cred ca ideea echilibrului e buna. Demonstrezi in exterior ca ai maturitate politica si ca forte politice diferite pot sa coexiste si sa lucreze bine. Daca ar exista un proiect politic major, revin la el, nu cred ca ar fi o problema.

Proiectul ca proiectul, dar, ca tot vorbeati de lectii recente, Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, de exemplu, au plecat tot de la un proiect comun, de la o mare constructie politica, Alianta DA, dupa care am vazut ce s-a intamplat. Iar dupa ruptura, cele mai importante parghii executive sunt la premier. Si-ar asuma PSD riscul?

Riscul nu e mai mare decat riscul lui Radu Vasile cu Emil Constantinescu, desi nu erau din zone politice diferite. Un risc exista intotdeauna.

Credeti ca Traian Basescu mai are un viitor in politica din 2015?

Da. N-am crezut cand spunea ca se retrage pe mare. Il vad in postura de lider al Opozitiei. A facut-o intotdeauna foarte bine.

Il vedeti si premier?

Inteleg ca dansul se vede. Ce presedinte l-ar desemna insa premier pe dl Basescu? Poate doar dl Predoiu.

Ar fi PSD avantajat sau dimpotriva ca liderul Opozitiei sa devina dl Basescu?

E important sa ai o opozitie buna. Va fi un opozant redutabil. E un om politic puternic.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Manuela Mitrea PSD, #Radu Mazare DNA, #rupere USL, #Ponta candidat prezidentiale , #stiri Manuela Mitrea