Plecarea lui Merkel și demisia lui Kurz i-au adus pe popularii europeni la marginea prăpastiei. Cele 13 zile ghinioniste

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 14:15
2428 citiri
Plecarea lui Merkel și demisia lui Kurz i-au adus pe popularii europeni la marginea prăpastiei. Cele 13 zile ghinioniste
Popularii europeni se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii ani FOTO Facebook/ Sebastian Kurz

De-a lungul a 13 zile ghinioniste, familia politică predominantă a Europei, Partidul Popular European, și-a pierdut cel mai vechi lider, Angela Merkel, și cea mai tânără stea, Sebastian Kurz.

În contextul în care Angela Merkel nu a mai candidat pentru un nou mandat de cancelar, formațiunea sa, Uniunea Creștin-Democrată, a fost înfrântă în alegerile federale de pe 26 septembrie. Asta înseamnă că alianța europeană a partidelor conservatoare și de centru-dreapta va pierde aproape sigur cel mai mare premiu, guvernarea Germaniei.

Partidul fondatorilor Uniunii Europene, ca Schuman, De Gasperi și Adenauer, și, mai recent, al lui Berlusconi, Sarkozy și Van Rompuy, a intrat acum în ceea ce mulți consideră a fi cea mai neagră perioadă politică din istoria recentă, potrivit Politico.

Partidul Popular European (PPE), care a dominat politica UE zeci de ani, rămâne cea mai mare facțiune din Parlamentul European, iar Ursula von der Leyen, discipolă a lui Merkel, încă deține președinția Comisiei Europene. Însă PPE are acum doar 9 din cele 27 de locuri de șefi de stat și de guvern, de la masa Consiliului European.

Poate și mai surprinzător, dacă un nou guvern condus de social-democrați se va forma la Berlin, cum de altfel este de așteptat, cea mai vestică capitală europeană cu un lider conservator va fi Ljubljana.

Este o schimbare incredibilă pentru o formațiune care a controlat în trecut toți membrii mari ai blocului comunitar: Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia.

Plecarea lui Merkel, după 16 ani la cârma celei mai mari și mai puternice țări din UE, a stârnit îndoială în ceea ce privește capacitatea PPE de a se menține ca cea mai influentă forță politică de la Bruxelles. O altă lovitură a fost demisia recentă a cancelarului austriac Sebastian Kurz, aflat în centrul unui scandal de corupție, prin care Partidul Popular European a pierdut liderul pe care mulți îl considerau un model al formațiunii, capabil să atragă voturile europenilor.

Kurz, care avea doar 31 de ani când a devenit prima dată cancelar în 2017, reușise să negocieze o coaliție de guvernare pentru al doilea său mandat, între Partidul Popular Austriac (OVP) și Verzi, pe care conservatorii au considerat-o aproape un elixir magic. Printre cei care l-au considerat pe Kurz drept un model a fost și Manfred Weber, membru vechi al Parlamentului European, care a fost reales, miercuri, lider al Grupului PPE din Parlamentul European și care și-a făcut cunoscută intenția de a candida la președinția partidului la nivel european.

„Aș vrea să implementez în Europa ceva similar cu ceea ce Sebastian Kurz a reușit să facă cu Partidul Popular în Austria, practic să asigur viitorul partidelor populare”, a declarat Weber, luna trecută, pentru ziarul austriac Die Presse.

Însă, între timp, Kurz pare să fie aproape de o punere sub acuzare, în scandalul de corupție în care este implicat.

Problemele lui Manfred Weber

Weber este privit de unii membri ai PPE mai degrabă un simbol al problemelor partidului, decât un lider-cheie care ar putea duce la renașterea sa.

Weber a fost candidat PPE pentru președinția Comisiei Europene, în alegerile Parlamentului European din 2019, însă a fost respins de către Consiliul European. Weber s-a întors în funcța sa de lider de grup și era de așteptat să fie candidatul partidului la președinția Parlamentului, în 2022, în urma unui acord de preluare a postului de către PPE de la socialiști.

Însă, luna trecută, Weber a declarat că nu mai e interesat de acest rol și că vrea să-l înlocuiască pe Donald Tusk la președinția PPE de la nivel european. Decizia a fost criticată de unii membri PPE de la Bruxelles, care au subliniat că Weber își pune propriile interese mai presus de cele ale partidului.

În căutare de lideri

Unul dintre cei care sunt priviți ca un potențial etalon al PPE este premierul grec Kyriakos Mitsotakis, având în vedere că este în siguranță din punct de vedere politic (se va confrunta cu alegeri în Grecia abia în 2023), dar și datorită CV-ului său, care include o diplomă de la Harvard. Vorbitor de germană, Mitsotakis este foarte apropiat de vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, care e la rândul său grec și unul dintre cei mai influenți jucători ai PPE de la Bruxelles.

Printre conservatorii care au ambiții de leadership la nivel european se numără și prim-ministrul croat Andrej Plenkovic, care este acum la al doilea mandat. Însă și acest lucru e o dovadă a provocărilor cu care se confruntă formațiunea, având în vedere că unul dintre puținii candidați care ar putea obține o funcție importantă la nivelul UE vine dintr-o țară care încă nu este membră a Schengen sau a zonei euro.

Mulți ochi sunt acum ațintiți asupra Franței, care pare a fi una dintre ultimele speranțe ale PPE de a recâștiga puterea într-un mare stat occidental. Însă, mai mulți candidați din formațiunea Republicanii, membră a PPE, sunt acum angajați într-o luptă internă pentru candidatura conservatoare la președinție.

Unii membri PPE speră să Michel Barnier, fostul negociator al Brexitului din partea UE, care este unul dintre candidații la președinția din Hexagon, s-ar putea reorienta spre conducerea partidului la nivel european, dacă nu reușește să câștiga prima funcție în stat.

Între timp, mulți membri PPE cred că partidul trebuie să învețe din eșecurile electorale recente și să se reinventeze, în timp ce alții cred că oricât de neagră pare situația acum, blocul politic de centru-dreapta va reveni la putere în Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Angela Merkel, #sebastian kurz, #Partidul Popular European, #criza ppe , #PPE
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5