Cazul mamelor surogat din Ucraina care au contract cu familii din România. Ce soluție a găsit Gabriela Firea

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 20:18
4498 citiri
Cazul mamelor surogat din Ucraina care au contract cu familii din România. Ce soluție a găsit Gabriela Firea
Gabriela Firea, ministrul Familiei

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri seară, că sunt cetăţeni români care au contract cu mame surogat din Ucraina, menţionând că sunt demersuri la nivel diplomatic pentru a intra în posesia nou-născuţilor imediat după naştere, dar a precizat că o condiţie esenţială este ca aceştia să aibă certificat de naştere eliberat de autorităţile ucrainene.

Gabriela Firea a fost întrebată, miercuri, la Isaccea, despre mamele surogat din Ucraina, însărcinate cu copiii unor părinţi români.

“Am fost sesizaţi la Ministerul Familiei, de existenţa acestor situaţii în care cetăţenii români au contracte cu o clinică de la Kiev, unde legislaţia permite, de asemenea, acest transplant de material genetic şi anume apelarea la mame surogat care să poarte sarcinile care nu pot fi susţinute din punct de vedere medical în ţara noastră. Noi nu avem această legislaţie funcţională.

Am primit aceste sesizări, am ţinut legătura permanent cu domnul Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. Suntem în contact direct atât cu părinţii practic din România care aşteaptă ca bebeluşii născuţi chiar în aceste zile să poată să fie aduşi în România, dar ei trebuie să aibă documente eliberate în Ucraina pentru că doar acolo legislaţia permite această situaţie”, a afirmat Firea.

Ea a menţionat că cei de la clinica din Ucraina se ocupă ca naşterea să aibă loc în condiţii bune.

“Mamele care urmează să nască, de asemenea, sunt în grija autorităţilor din Ucraina şi această clinica se ocupă ca naşterea să fie în condiţii de sănătate, în condiţii bune şi să poată pe urmă să îşi îndeplinească angajamentul către cetăţeni români, practic să predea aceşti copii, conform înţelegerilor asumate prin clinica respectivă. Deci, cunoaştem situaţia, o urmărim şi vrem ca cetăţenii români să fie protejaţi şi să încheie cu bine, cu succes această dorinţa lor de a avea copii”, a explicat ministrul Familiei.

Întrebată când vor putea lua copii cetăţenii români, Gabriela Firea a răspuns: “Sunt demersuri care se fac acum şi de către noi şi la nivel diplomatic pentru a putea să preia copiii, dar obligatoriu ei trebuie să aibă certificat de naştere eliberat pe teritoriul Ucrainei”.

Gabriela Firea a făcut, miercuri seara, o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei de la Isaccea.

Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a devenit adversara României la EURO 2024
Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a devenit adversara României la EURO 2024
Naționala Ucrainei s-a calificat la EURO 2024, după ce eliminat Bosnia și Islanda și va face parte din grupa României, în care mai sunt Belgia și Slovacia. Președintele Ucrainei,...
”Finala” Ucraina - Islanda a stabilit prima adversară a României la Euro 2024. Răsturnare de scor spectaculoasă
”Finala” Ucraina - Islanda a stabilit prima adversară a României la Euro 2024. Răsturnare de scor spectaculoasă
Echipa naţională a Ucrainei a învins marţi seara, pe teren neutru, la Wroclaw, scor 2-1, echipa naţională a Islandei, calificându-se la turneul final al Euro 2024, unde va juca în grupa...
#mame surogat, #Ucraina, #familii, #contract, #Romania , #stiri Gabriela Firea
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Firea va inlocui toate mamele surogat din Ukraiana.