Taxă nouă pentru turiștii care merg în Mamaia anul acesta. "Mi-au spus că o s-o plătească cu drag"

Marti, 14 Martie 2023, ora 17:08
4451 citiri
Taxă nouă pentru turiștii care merg în Mamaia anul acesta. "Mi-au spus că o s-o plătească cu drag"
Imagine panoramică din Mamaia FOTO captură YouTube

Turiștii care vor veni în această vară în Constanța sau în Mamaia, vor plăti și o taxă de oraș sau turistică în cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. Taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor.

„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice”, a explicat pentru adevarul.ro George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Primăria Constanța lucrează la proiectul care va intra în procedură de transparență publică, urmând ca la mijlocul lunii mai taxa să fie încasată de la vizitatori.

„Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, mai spune Măndilă.

Și alte primării încasează o taxă de la turiști

Mai sunt și alte primării de pe litoral care încasează o taxă de la turist. Consilierul primarului Constanței s-a referit la Mangalia, unde fiecare turist plătește 5 lei/zi taxă către primărie sau la Eforie, unde administrația locală încasează 3 lei/zi de la fiecare turist.

Turiștii vor plăti "cu drag"

Toți banii din taxa turistică vor ajunge în contul nou înființatei Organizații de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța al cărei președinte este același George Măndilă. După calculele sale, se vor aduna câteva sute de mii de euro pe an de la turiști, iar banii vor fi investiți în promovare, în baza unei strategii pentru care vor face achiziție publică anul acesta.

Bugetul OMD Mamaia-Constanța este format din taxa de promovare (300.000 - 400.000 de euro/an) și taxa turistică, ajungându-se astfel la mai mult de o jumătate de milion de euro pe an.

„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag ”, a adăugat Măndilă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
Datorită ruinelor antice, plajelor pitorești și mâncărurilor incredibile, Grecia este una dintre cele mai importante destinații turistice. În 2023, peste 32 de milioane de persoane au...
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
Vacanța este o perioadă excelentă în care te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile. Explorarea unor destinații noi, petrecerea timpului cu cei dragi și concentrarea pe relaxare...
#Mamaia, #taxa noua, #turisti, #vacanta, #litoral , #stiri vacanta