Daune morale de 90.000 de euro pentru un malpraxis îngrozitor: pacientă decedată după o operație la mandibulă, deși suferise un infarct

Autor: N.G.
Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 21:50
8679 citiri
Daune morale de 90.000 de euro pentru un malpraxis îngrozitor: pacientă decedată după o operație la mandibulă, deși suferise un infarct
Sursa foto: arhiva Ziare.com

Familia unei femei care a murit în 2014 ca urmare a tratamentului aplicat în spitalele judeţene de urgenţă din Alba Iulia şi Cluj-Napoca, a obținut în justiție daune morale în valoare de 90.000 de euro.

Maria Burlacu a decedat în 13 martie 2014, după ce a fost operată la mandibulă, deşi suferise un infarct. Familia acesteia a cerut în justiție daune în valoare de 1,5 milioane de euro.

Acţiunea civilă a fost deschisă de Valeriu Burlacu, soțul femeii, în februarie 2017.

Pârâţi în dosar sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi medicul Mariana Adămuţiu, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi medicul Ioana Elica Recean. Dacă Judecătoria Alba Iulia a respins acțiunea, în apel, Tribunalul Alba a admis parțial cererea formulată de soțul și cei doi copii rămași fără mamă.

Obligă pârâta Adămuţiu Mariana în solidar cu pârâtul Spitalul Judetean de Urgenţă Alba la plata către fiecare dintre reclamantii (...) prin reprezentant legal Burlacu Valeriu a câte unei sume de 15.000 de euro cu titlu de daune morale, sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii efective.

Obligă pârâta Recean Elica Ioana în solidar cu pârâtul Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Cluj Napoca la plata către fiecare dintre reclamantii (...) prin reprezentant legal Burlacu Valeriu a câte unei sume de 15.000 de euro cu titlu de daune morale, sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii efective”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba, din 4 ianuarie 2022, care poate fi contestată cu recurs.

În total este vorba despre suma de 90.000 de euro, respectiv câte 45.000 de euro pentru fiecare medic și unitatea sanitară la care lucra la momentul respectiv. Bani vor fi recuperați, dacă hotărârea rămâne definitivă, de la o firmă de asigurare a cărei ”chemare în garanție” a fost acceptată de instanța de judecată la solicitarea reprezentanților celor două spitale.

Povestea malpraxisului

În 12 martie 2014, Maria Burlacu (45 de ani) a simţit la un moment dat o durere puternică în piept şi şi-a pierdut cunoştinţa. Era acasă cu cei doi copii, care l-au chemat pe tatăl lor. Femeia îşi revenise când a ajuns acasă, dar soţul a insistat să meargă la spital. La UPU Alba Iulia, femeia a fost consultată pentru afecţiunea pe care o avea la mandibulă, medicul susţinând că de acolo provine durerea. Nu i s-a făcut niciun consult cardiologic.

În noaptea respectivă, femeia a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca. Aici a ajuns la clinica maxilo-facială unde, în cursul dimineţii de 13 martie, a fost operată la mandibulă, deși acuza în continuare dureri toracice. Starea acesteia s-a înrăutățit, iar la ora 14.29 a decedat. Necropsia realizată a arătat că Maria Burlacu a murit în urma unui infarct masiv.

Ulterior, fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri abdominale, cum aparea iniţial, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă.

De asemenea, pe fişa medicală de la Cluj au fost modificate orele la care s-au realizat unele intervenţii. De asemenea, trupul femeii a fost mutat imediat la IML şi abia după două zile a fost arătat soţului. Tot după două zile a fost anunţată şi poliţia, lucru care ar fi trebuit să se întâmple în ziua când a decedat.

Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
O fetiţă de nici 2 ani a murit după ce a ingerat biluţe magnetice. Familia fetiţei este din România, dar este stabilită de 12 ani în Germania. Mama copilului a relatat pentru News.ro cum a...
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
#malpraxis, #medici, #spital, #alba iulia, #Cluj, #pacienta, #deces, #operatie , #medici