Ce ar însemna majorarea TVA la 21%. Sectoarele care vor fi imediat afectate puternic

Miercuri, 23 August 2023, ora 22:29
13839 citiri
Ce ar însemna majorarea TVA la 21%. Sectoarele care vor fi imediat afectate puternic
Surse guvernamentale citate în presă susțin că guvernul de coaliție dezbate o nouă măsură de austeritate prin creșterea TVA-ului la 20 sau 21% FOTO / Pixabay

Surse guvernamentale citate în presă susțin că guvernul de coaliție dezbate o nouă măsură de austeritate prin creșterea TVA-ului la 20 sau 21%, pentru o perioadă de un an. Mai multe structuri sindicale și grupuri profesionale au declarat că majorarea TVA ar produce falimente inevitabile în industria editorială.

Acestea sunt doar primele voci care s-au pronunțat, în timp ce economiștii susțin că statul se confruntă cu o criză puternică și o majorare a TVA într-un an copleșit de două seturi consecutive de creșteri ale taxelor și impozitelor ar fi o lovitură adusă șanselor de stabilizare a inflației.

Informații obținute și publicate de HotNews.ro prin intermediul unor surse din Guvern susțin de asemenea că vor fi eliminate gradual toate excepțiile de la plata TVA în IT, construcții, agricultură și industria alimentară, printre altele.

Conform Antena 3 CNN, discuţiile dintre cele două partide au fost extrem de tensionate din cauza măsurilor de austeritate, iar disensiunile din coaliţie pare că se adâncesc de la o zi la alta. ”Aceasta ar fi cea mai ușoară variantă, spun liberalii, pentru că ar aduce bani la buget imediat și ai ști exact câte fonduri intră în bugetul de stat, pe când celelalte măsuri sunt destul de complicat de aplicat și n-ar veni suficienți bani până la sfârșitul anului”, susțin sursele televiziunii.

Economistul Adrian Negrescu susține că la cum arată situația bugetară, singura soluție este creșterea TVA-ului de la 19 până la 20 sau chiar 21% în funcție de statusul deficitului bugetar: ”Statul, din păcate, se confruntă cu o criză majoră. Chiar dacă veniturile sale au crescut cu 20% după primele șase luni, situația rămâne în continuare foarte dificilă pentru că cheltuim din ce în ce mai mult față de cât încasăm din economie. Deficitul bugetar s-a dus deja spre 40 de miliarde de lei după primele 7 luni ale anului, astfel încât soluția este să aduni bani din taxe, prin creșterea TVA-ului, fiindcă această taxă se duce direct în bugetul de stat.”

Negrescu a declarat că speră să nu se ajungă la această soluție deoarece va crea inflație, care va eroda și mai mult puterea de cumpărare a oamenilor.

Primele voci din mediile profesionale: Majorarea TVA ar falimenta sectorul cultural și producția de carte

Asociaţia Editorilor din România a atras atenția miercuri, pe 23 august, că orice majorare a nivelului TVA pentru carte va creşte riscul de insolvenţă şi faliment în acest sector, în condiţiile în care România este deja cea mai mică piaţă de carte pe cap de locuitor din UE.

”Lanţul valoric al cărţii, din care fac parte autorii, editorii, librarii şi bibliotecarii, se află de mulţi ani la limita supravieţuirii, astfel că orice măsură care afectează unul dintre actori îi poate dezechilibra, pe termen mediu, pe toţi ceilalţi.

Ne referim, în primul rând, la posibila modificare a nivelului TVA pentru carte, aflat în prezent în media statelor Uniunii Europene, în condiţiile în care România este cea mai mică piaţă de carte pe cap de locuitor din UE. Orice creştere a nivelului TVA pentru carte va gripa şi mai puternic lanţul de distribuţie, arieratele fiind deja în creştere, şi va creşte riscul de insolvenţe şi de falimente în acest sector” arată comunicatul distribuit de Agerpres.

Consiliul Director al asociației susține că măsurile fiscale care vizează profesiile liberale vor avea un impact negativ în ceea ce priveşte activitatea traducătorilor, şi aşa plătiţi sub nivelul omologilor din alte ţări, din cauza tirajelor modeste pe care le au titlurile respective pe piaţa românească. Aceștia au subliniat de asemenea lipsa oricărei măsuri de sprijin pentru deschiderea şi funcţionarea librăriilor fizice, ceea ce penalizează orice iniţiativă în domeniu şi afectează distribuţia de carte, precum și nerespectarea legislației care prevede reînnoirea anuală a stocului de carte al oricărei biblioteci cu câte 50 de titluri la mia de locuitori.

Mai mult, aceștia au denunțat ordonanța privind tăierea cheltuielilor bugetare care ar presupune desființarea unui număr ridicat de posturi de bibliotecar, segment bugetar care avea deja o ”structură de salarizare foarte proastă”, arată comunicatul. ”Ce se va obţine este o dezechilibrare pe termen lung al sectorului cultural, inclusiv în ce priveşte atractivitatea la angajare.”

De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Dobânzile au scăzut ușor în ultimele luni, la fel și ratele celor care avea dobânzi variabile. Deși sumele nu sunt considerabile le-au deschis românilor apetitul pentru credite. Una...
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
#majorare TVA, #majorare TVA efecte, #majorare TVA scumpiri, #piata editoriala , #stiri taxe