Salariile bugetarilor vor fi majorate. Ce prevede noua variantă a OUG UPDATE

Miercuri, 17 August 2022, ora 17:43
9218 citiri
Salariile bugetarilor vor fi majorate. Ce prevede noua variantă a OUG UPDATE
Legea privind majorările salariale a fost atacată la CCR FOTO Facebook / Guvernul României

UPDATE 17:42 Ministerul Muncii a publicat miercuri, 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

OUG prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată.

”Se propune adoptarea prezentului proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului care prevede următoarele măsuri: La Articolul I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (...), cu modificările ulterioare, se introduc următoarele prevederi: acordarea, prin excepţie de la prevederile alin.(1), începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021; acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022”, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Potrivit documentului, aplicarea acestor prevederi se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

Măsura este motivată prin faptul că actuala criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide ”s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

Prima variantă a proiectului, publicată în transparenţă în 6 august, prevedea şi că personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică beneficiază, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022. Totodată, varianta iniţială a proiectului de act normativ acorda o majorare a salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, personalul din cadrul instituţiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi al serviciilor publice deconcentrate ale acestor ministere, şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.

Proiectul mai propunea ca personalul prevăzut la art.5 alin.(1) din O.U.G. nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare, să beneficieze de majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare cu până la 50%.

Știrea inițială:

Guvernul a retras ordonanța care prevedea majorarea salariilor angajaților de la stat și sporuri suplimentare pentru unele categorii.

Ordonanța prevedea majorarea salariilor bugetarilor care nu se află pe grila din 2022, la nivelul maxim salarial prevăzut de legea salarizării. Mai exact, aceștia ar mai fi primit o diferență de un sfert din cât le mai lipsea până la nivelul din 2022 al salarizării.

Actul normativ prevedea însă și sporuri suplimentare pentru unii angajați din ministere și pentru cei care lucrau cu fonduri europene, măsură care a creat nemulțumiri. Cei care nu ar fi beneficiat de sporuri au cerut beneficii suplimentare, iar Consiliului Concurenței a transmis că măsura este discriminatorie.

În urma nemulțumirilor, Coaliția a decis să retragă ordonanța și să o modifice renunțând la sporuri și păstrând doar majorările salariale.

Deși trebuia să intre în vigoare la 1 iulie, majorările au fost întârziate pentru că, la votul din parlament, au fost introduși pe listă și parlamentarii și primarii. Din acest motiv, legea a fost atacată la CCR, unde este blocată și în momentul de față, potrivit Digi24.

Primarul Mihai Chirica, acuzat că a acordat sporuri de 300.000 euro din bugetul local pentru funcționari care "au făcut praf" două proiecte europene
Primarul Mihai Chirica, acuzat că a acordat sporuri de 300.000 euro din bugetul local pentru funcționari care "au făcut praf" două proiecte europene
USR Iași îl acuză pe Mihai Chirica și pe alți angajați ai Primăriei de faptul că, deși nu au atras fonduri europene, și-au acordat sporuri de 300.000 de euro. Primarul ar fi ratat fonduri...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#majorare salarii, #bugetari, #ordonanta, #sporuri bugetari, #amanare , #salariu