Pană uriașă de curent în Republica Moldova. Maia Sandu: ”Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”

Autor: N.G.
Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 16:23 2604 citiri
FOTO Pixabay

Curentul electric pe teritoriul Republicii Moldova a fost întrerupt în majoritatea localităţilor din ţară, inclusiv la Chişinău, miercuri 23 noiembrie, în jurul orei 14:30, ca urmare a noului val de atacuri ruseşti cu rachete în desfăşurare în Ucraina, relatează agora.md.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, acuză Rusia că prin bombardarea sistemului de alimentare cu energie electrică din Ucraina a lăsat Moldova pe întuneric.

”Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi”, afirm Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

Președinta Republicii Moldova afirmă că furnizarea energiei electrice poate fi restabilită.

Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a mai transmis Maia Sandu.

Vicepremierul Andrei Spînu a transmis că este vorba despre „o repetare a situaţiei din 15 noiembrie”, când Ucraina a fost vizată de cel mai agresiv atac cu rachete de la începutul invaziei ruse, iar asta a avut repercusiuni asupra sistemului energetic al Republicii Moldova.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată ţara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informaţii suplimentare în cel mai scurt timp”, a declarat miercuri Andrei Spînu.

La 15 noiembrie, una din liniile electrice principale ale Republicii Moldova, Isaccea-Vulcăneşti, s-a deconectat în mod automat în urma bombardamentelor ruseşti şi mai multe regiuni ale ţării au rămas fără curent electric.

În prezent, Republica Moldova cumpără peste 90% din energie electrică pe care o consumă din România. Republica Moldova va primi peste 100 de milioane de euro din partea mai multor țări vestice pentru a putea face față problemelor de alimentare cu energie pe parcursul iernii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News