Maia Sandu condamnă atrocitățile de la Izium. Președinta Georgiei și premierul Canadei: Putin, susținătorii săi și armata rusă trebuie trași la răspundere

Duminica, 18 Septembrie 2022, ora 21:08
2289 citiri
Maia Sandu condamnă atrocitățile de la Izium. Președinta Georgiei și premierul Canadei: Putin, susținătorii săi și armata rusă trebuie trași la răspundere
Președinta Republicii Moldova FOTO / Facebook Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova și Georgiei, dar și premierul Canadei condamnă public crimele de război din orașul ucrainean Izium.

”Sunt îngrozită de veștile sfâșietoare de la #Izyum eliberat. Gropile comune descoperite de autoritățile din Ucraina sunt dovada unei cruzimi extreme, cu încălcarea absolută a dreptului internațional. Condamnăm atrocitățile #Rusiei în cei mai fermi termeni. Crimele de război trebuie trase la răspundere”, a scris Maia Sandu, președinta Moldovei, pe Twitter.

Declarații similare a făcut și Salome Zourabichvili, președinta Georgiei, pe aceeași rețea de socializare.

”Condamn în cei mai fermi termeni atrocitățile comise de Rusia în #Izium. Cine trebuie să răspundă în justiție pentru aceste crime de război. Ucraina nu va cădea și pacea va predomina. #SlavaUcraina”, este mesajul președintei din Georgia.

Premierul canadian Justin Trudeau afirmă că gropile comune descoperite în Ucraina sunt dovezi ale crimelor de război ale Rusiei şi că este nevoie ca aceasta să fie trasă pe deplin la răspundere pentru acţiunile sale, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Trudeau, care se află la Londra pentru funeraliile de luni ale reginei Elisabeta a II-a, a declarat duminică presei că s-a întâlnit cu premierul britanic Liz Truss şi că invazia rusă din Ucraina a fost unul dintre subiectele principale de pe agenda de discuţii.

Autorităţile ucrainene au transmis că au descoperit 440 de cadavre în pădurile din apropiere de Izium, oraş din nord-estul ţării recucerit de forţele ucrainene. Ele au precizat că majoritatea morţilor erau civili şi că nu au fost stabilite deocamdată cauzele deceselor.

Kremlinul nu a comentat descoperirea gropilor comune, dar Moscova a negat în mod repetat că a atacat civili în mod deliberat sau că a comis atrocităţi.

"Trebuie să există o investigaţie corespunzătoare şi transparenţă, iar Vladimir Putin, susţinătorii săi şi armata rusă trebuie traşi la răspundere pentru atrocităţile pe care le-au comis şi le comit în continuare în Ucraina", a spus Trudeau.

El a mai afirmat că ţara sa a sprijinit ferm Ucraina şi va continua să ofere ajutor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
#maia sandu, #Maia Sandu presedinte Moldova, #Georgia, #trudeau, #Canada, #crime de razboi, #Rusia, #izium , #Razboi Ucraina
Comentarii
F
Federatia
rank 1
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Nu sunt de acord nici cu Maia nici cu Justin.