Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 11:33 2890 citiri
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a subliniat că una din prioritățile guvernării este de a face curățenie în sistemul judecătoresc FOTO Facebook / Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest pas pentru că „își fac griji să nu vină procurorul să-i întrebe de unde și-au adunat averile”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei „Ediții Speciale” de la TVR Moldova.

„Eu cred că o mare parte dintre cei care pleacă din sistem își fac griji pentru procedura de evaluare sau unii poate își fac griji să nu vină procurorul să-i întrebe de unde și-au adunat averile și dacă aceste averi sunt impunătoare. Cam așa s-au întâmplat lucrurile în toate țările, inclusiv și în România, chiar dacă ei au avut un altfel de proces. Și acolo au fost oameni care au plecat din sistem, au fost oameni cărora li s-au oferit pensii mai bune ca să plece din sistem. Ei nu au aplicat procedura de evaluare externă extraordinară. Aceasta este o experiență mai recentă care se folosește în țările din regiune, dar cam așa au început schimbările în mai multe țări”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, aceasta a ținut să menționeze că una din prioritățile guvernării este de a face curățenie în sistemul judecătoresc, inclusiv în rândul procurorilor.

„Probabil că în următoarea perioadă judecătorii și procurorii din Republica Moldova vor fi supuși unei evaluări externe pentru a avea un sistem mai curat. Cei care sunt vizați în anchete sunt oameni cu probleme de integritate. În mare parte, ceea ce citim despre judecători si tot felul de funcționari care și-au adunat averi ilegale denotă că s-au pornit lucrurile”.

Șefa Statului susține că situația în care a găsit și a preluat guvernarea țării este inferioară situației din anilor 2014-2015 în care se afla Republica Moldova.

„Ce am găsit acum este mult inferior situatiei din 2014-2015. Regimul lui Plahotniuc a produs cea mai mare daună serviciului public și instituțiilor statului. El a paralizat sistemul instituțiilor”, a menționat Maia Sandu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News