Maia Sandu, pentru Financial Times: ”Rusia și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Vor să aducă înapoi vremurile vechi”

Autor: N.G.
Vineri, 05 Mai 2023, ora 19:58
2841 citiri
Maia Sandu, pentru Financial Times: ”Rusia și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Vor să aducă înapoi vremurile vechi”
Maia Sandu a oferit un interviu publicației Financial Times

Regimul de la Kremlin încearcă să refacă Uniunea Sovietică afirmă președintele Maia Sandu într-un interviu pentru Financial Times. Potrivit acesteia, Rusia încearcă să folosească șantajul energetic și protestele stradale organizate de politicienii săi de buzunar pentru a deturna Republica Moldova din parcursul său european.

Ei și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Vor să aducă înapoi vremurile vechi. Și noi nu vrem asta. R. Moldova face parte dintr-o zonă tampon de 30 de ani și pentru noi asta a însemnat sărăcie, corupție, proastă guvernare, emigrare. Vrem să fim parte a lumii democratice. Rusia a încercat dintotdeauna să controleze R. Moldova.

Așa că, atunci când au văzut că nu mai pot folosi resursele energetice pentru a ne șantaja, au decis să ia alte măsuri, inclusiv proteste stradale, profitând de dificultățile prin care trec oamenii. Nu le-a reușit, așa că au schimbat din nou tactica și au încercat să aducă oameni din exterior pentru a provoca destabilizare. Nu cred că planul Rusiei este realist, însă el continuă să submineze eforturile noastre” a declarat președintele Maia Sandu pentru publicația americană, citată de deschide.md.

De asemenea, ea și-a exprimat speranța că aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în paralel cu reintegrarea Transnistriei.

”Sper ca ele (ambele procese – n.red.) să se desfășoare în paralel. Ne angajăm pentru reintegrare, dar aceasta nu ar trebui să fie în detrimentul integrării noastre în UE. Nu va fi ușor. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un an”, a declarat Sandu pentru Financial Times.

În plus, președintele a afirmat că, dacă nivelul de trai în R. Moldova va crește, mai mulți locuitori ai Transnistriei își vor dori reintegrarea. Potrivit Maiei Sandu, în regiune mai există locuitori care ”se uită spre Rusia”, dar, potrivit acesteia, numărul lor ”se micșorează”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#maia sandu, #interviu, #Rusia, #Kremlin , #Stiri Maia Sandu