Maia Sandu, discurs puternic în Senatul României: „Războiul e tot mai aproape; Corupții exploatează cinic necazurile oamenilor” VIDEO

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 13:33
5224 citiri
Maia Sandu, discurs puternic în Senatul României: „Războiul e tot mai aproape; Corupții exploatează cinic necazurile oamenilor” VIDEO
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a ținut un discurs în Senatul României FOTO Captură Video / Administrația Prezidențialăî

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a ținut un discurs în Senatul României în care a vorbit despre modul în care România a ajutat Chișinăul în ultimii ani, despre războiul care se apropie din ce în ce mai mult de teritoriul moldovean dar și crizele energetice exploatate de „corupții” care „încearcă să ne întoarcă din drumul european”.

Maia Sandu a punctat situațiile în care România a acordat ajutor Republicii Moldova în ultimii ani, de la oportunități de studii pentru tineri până la vaccinuri anti-Covid sau furnizare de energie.

„Voi face tot ce pot ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei și ca oamenii să trăiască în pace. Sunt onorată să mă aflu aici și să pot mulțumi României. România a știut să fie alături de noi ori de câte ori a fost nevoie. Și atunci când a creat oportunități de studii pentru atâția tineri, și atunci când a finanțat modernizarea a sute de grădinițe, și atunci când a donat microbuze școlare. Când a fost alături de noi prin ajutoare materiale și cu vaccine pentru lupta cu pandemia. Și acum, când ne furnizează energie electrică după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina. Acestea sunt doar câteva din lucrurile făcute de Românie pentru noi.

Știu cât de greu este să oferi ajutor atunci când e greu și în casa ta. Dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și avem nevoie de unii de alții. Trăim realitatea unui război la hotarele noastre. Un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră a tuturor în această regiune”, a notat aceasta.

Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre războiul din Ucraina, despre care spune că este „tot mai aproape”. Totodată, aceasta a subliniat că cetățenii Republicii Moldova au fost forțați să plătească un preț dublu la gaze din cauza războiului și că livrarea de energie a devenit incertă.

„Războiul este tot mai aproape. Rachetele rusești care țintesc infrastructura ucraineană cad și pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri. Din cauza războiului trecem printr-o criză energetică majoră. Pentru consumatorii moldoveni prețul la gaze a crescut de șase ori în ultimul an și este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă e situația în ce privește electricitatea. După ce Rusia a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus la jumătatea volumul de gaz livrat Moldovei, iar livrarea de electricitate a devenit incertă.

Cheltuielile lunare ale unei familii s-au ridicat la 75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic și interferență în democrație”, a mai afirmat șeful Statului de la Chișinău.

În finalul intervenției, Maia Sandu a vorbit despre influențele rusești din Republica Moldova, precizând că există numeroși corupți care încearcă să exploateze „cinic necazurile oamenilor” pentru a „ne întoarce din drumul european”.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse și este gata să dea foc la țară pentru a scăpa de închisoare.

Corupții exploatează cinic necazurile oamenilor și creșterea prețurilor. Ei încearcă să creeze haos și să ne întoarcă din drumul european. Am enumerat aceste provocări nu pentru a ne plânge și nu pentru că nu le-ați cunoaște, ci pentru ca toată lumea să știe că Republica Moldova alege să fie liberă și că-și continuă parcursul european indiferent de circumstanțe.

După ce ne-am eliberat de URSS, trei decenii am stagnat într-o zonă gri, a incertitudinii și a sărăciei, conduși de politicieni care-și serveau interesele proprii sau ale unor regimuri autoritare. Cetățenii noștrii nu mai doresc să fie blocați în zona gri. Vrem să fim o zonă a libertății și a păcii”, a conchis Maia Sandu.

Anterior, Maia Sandu a ținut un discurs despre egalitatea de gen din Republica Moldova, în care a vorbit despre experiența sa personală, dar și despre politicile de la Chișinău.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#maia sandu, #Republica Moldova, #presedinte Republica Moldova , #Stiri Maia Sandu
Comentarii
S
Stan
rank 1
Maia Sandu, o femeie inteligentă, curajoasă si de bun simț!
Poza MAPS
MAPS
rank 1
Daaa aia din Romania ce spun