Maia Sandu: Acum doi ani bărbații din politică îmi spuneau că o femeie nu poate câștiga alegerile prezidențiale VIDEO

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 13:10 1742 citiri
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a ținut un discurs în Senatul României FOTO Captură Video / Administrația Prezidențialăî

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs în Senatul României luni, 1 noiembrie, în cadrul unei conferințe privind promovarea egalității de gen. Maia Sandu a vorbit despre experiența sa personală dar și despre politicile de la Chișinău.

La începutul discursului, Maia Sandu a lăudat faptul că Republica Moldova și România și-au dat mâna într-un for suprem.

„Pentru prima dată de când Republica Moldova și-a declarat independența, președintele Republicii Moldova, alături de președintele României, își dau mâna în forumul suprem al României pentru a veni cu un mesaj comun pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, în aceste timpuri extrem de grele pentru toți, Republica Moldova și România nu doar își dau mâna, își croiesc împreună soarta ca parte a lumii libere. Republica Moldova în drum spre UE, România mai puternică în UE”, a transmis Maia Sandu.

Mai departe, Maia Sandu a vorbit despre experiența sa când a candidat la alegerile prezidențiale.

„Sunt onorată să pot împărtăși experiența Republicii Moldova în ceea ce privește reprezentarea femeilor în politică. Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viața politică pentru că suntem europeni și avem valori europene.

Cetățenii noștrii au demonstrat că apreciază înainte de toate, caracterul unui om. Îl măsoară pe celălalt în funcție de merite, indiferent dacă e bărbat sau femeie. Acum doi ani, unii bărbați din spațiul politic de la noi, spuneau că o femeie nu poate câștiga alegerile prezidențiale și că în general femeile nu au ce căuta în politică. Dar majoritatea cetățenilor noștri au pus în față valoarea omului, nu prejudecățile.

Tot mai multe femei din Moldova au ajuns să fie respectate pentru abilitățile lor. În Republica Moldova, femeile sunt lidere în mai multe sfere de activitate. Ele conduc Guvernul, MAI, Curtea Constituțională. Femeile noastre conduc afaceri de succes, sunt campioane mondiale, 40% din Parlament este compus din femei”, a adăugat președintele din Republica Moldova.

Totodată, Maia Sandu a vorbit și despre legile cotelor de reprezentare.

„Unii s-au opus la început legii cotelor de reprezentare. Au fost voci care au spus că femeile nu au nevoie de locuri stabilite prin lege. Timpul a constatat că aceste legi sunt esențiale. Șansele egale înseamnă echitate, înseamnă sprijin ca femeile valoroase, care au fost ținute departe de nivelul decizional, să poată contribui la dezvoltarea țării”, a mai afirmat aceasta.

Cu prilejul conferinţei va fi lansată Platforma femeilor parlamentare din România, legislatura 2020 - 2024, care are scopul de a le oferi acestora o voce unitară pentru adoptarea unei abordări curajoase a problematicii de gen şi identificării celor mai bune soluţii pentru problemele femeilor, dincolo de orice afiliere politică. Potrivit comunicatului, această platformă este cu atât mai necesară cu cât în ţara noastră reprezentarea politică a femeilor este departe de a fi satisfăcătoare: doar 17% în Parlament şi 9% în Guvern, în timp ce în UE media femeilor în legislativele naţionale este de 39,5%.

La eveniment vor participa personalităţi politice marcante din România şi Uniunea Europeană, ambasadori şi şefi de misiuni acreditaţi la Bucureşti, precum şi experţi naţionali şi internaţionali.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
E
EmigrantulAnonim
rank 5
Ai si cetatenie romana! Candideaza la presedintia Romaniei! Cuza a