Maia Sandu a cerut Rusiei să distrugă depozitul cu 20.000 de tone de arme și muniții din Transnistria

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 22:08
7282 citiri
Maia Sandu a cerut Rusiei să distrugă depozitul cu 20.000 de tone de arme și muniții din Transnistria
Președintele Republicii Moldova a făcut apel la dialog pentru rezolvarea conflictului între Rusia și Occident FOTO Facebook / Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a abordat problema privind muniţiile din depozitele de la Cobasna, din partea stângă a Nistrului, într-o întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov.

La întâlnirea care a avut loc joi, liderul de la Chișinău a reiterat dorinţa autorităţilor de la Chişinău de a avansa în dialogul cu Moscova privind distrugerea muniţiilor stocate în depozitul de la Cobasna din Transnistria, relatează Deschide.md

Referitor la contextul regional, preşedintele Republicii Moldova şi-a exprimat speranţa că, în cele din urmă, va fi identificată o soluţie paşnică şi că dialogul va conduce la o dezescaladare a situaţiei.

Kievul şi Occidentul suspectează Moscova de intenţii belicoase, după ce de mai multe săptămâni aceasta a comasat zeci de mii de militari şi un număr mare de echipamente şi tehnică militară în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Depozitul militar, construit în 1940, este situat în satul Cobasna, aflat sub pretinsa jurisdicţie a regiunii transnistrene, la circa 200 de kilometri distanță de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.

După vizita ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, la Chişinău în august 2019, fostul preşedinte socialist Igor Dodon declarase că Rusia este gata să reia distrugerea muniţiilor sale din Transnistria, dar lucrurile nu s-au mişcat de atunci.

Cu prilejul întâlnirii din urmă cu o zi, Maia Sandu şi ambasadorul rus au făcut un schimb de opinii despre cele mai importante subiecte de pe agenda bilaterală dintre cele două ţări, între care probleme din domeniile energetic şi economic, notează portalul citat.

În acelaşi timp, preşedintele moldovean a apreciat progresul atins în negocierile asupra acordului privind protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova care trăiesc sau lucrează în Federaţia Rusă, menţionând importanţa semnării cât mai urgente a acestui document. De asemenea, Maia Sandu a salutat disponibilitatea părţii ruse de a contribui la reconstrucţia a două instituţii de cultură din Republica Moldova.

Chișinăul pregătește o „acțiune de răspuns” contra Rusiei
Chișinăul pregătește o „acțiune de răspuns” contra Rusiei
Guvernul de la Chișinău pregătește o „acțiune de răspuns” contra Rusiei, care a sfidat autoritățile constituționale prin deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană...
Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat luni Occidentul că un conflict direct între Rusia şi alianţa militară NATO condusă de SUA ar însemna că planeta se află la un pas de cel de-al...
#maia sandu, #depozit munitii transnistria, #Rusia, #Ucraina , #Stiri Maia Sandu