Klaus Iohannis și Maia Sandu, împreună în Senatul României. Conferința internaţională dedicată femeilor parlamentar şi promovării egalităţii de gen VIDEO

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 12:28
2556 citiri
Klaus Iohannis și Maia Sandu, împreună în Senatul României. Conferința internaţională dedicată femeilor parlamentar şi promovării egalităţii de gen VIDEO
Klaus Iohannis alături de Maia Sandu FOTO Captură Video / Youtube / Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis și președintele Republicii Moldova participă luni, 1 noiembrie, la Conferinţa internaţională "Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional". La eveniment participă inclusiv premierul Nicolae Ciucă dar și președintele Parlamentului de le Chișinău Igor Grosu.

În deschiderea conferinţei, conform site-ului Senatului, vor avea intervenţii preşedintele Iohannis, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită în România, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, premierul României, Nicolae Ciucă.

Evenimentul urmăreşte să constituie un for de dezbateri aplicate, convergent la nivel naţional şi european, care să capaciteze potenţialul femeilor din Parlament, deopotrivă de la putere şi din opoziţie, asigurând participarea deplină şi eficientă, precum şi egalitatea de şanse la ocuparea posturilor de conducere la nivel de leadership în sfera politică, economică şi publică. Totodată, conferinţa vizează identificarea unor mecanisme legislative care să conducă la eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor în sferele publice şi private, inclusiv a traficului, exploatării sexuale şi a altor tipuri de exploatare, se precizează într-un comunicat al Senatului transmis AGERPRES.

Structurată pe patru sesiuni de prezentări şi dezbateri, conferinţa va aborda următoarele teme de interes: situaţia egalităţii de gen în România, programe şi politici publice europene în domeniu, accesul femeilor în poziţii de conducere, discriminarea, violenţa domestică, sexismul sistemic şi eficienţa cotelor de gen în promovarea unei reprezentări echitabile a femeilor în politică.

De asemenea, discuţiile se vor concentra asupra modalităţilor concrete prin care poate fi îmbunătăţită legislaţia actuală privind promovarea egalităţii de şanse şi eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex în sectorul public şi privat.

Cu prilejul conferinţei va fi lansată Platforma femeilor parlamentare din România, legislatura 2020 - 2024, care are scopul de a le oferi acestora o voce unitară pentru adoptarea unei abordări curajoase a problematicii de gen şi identificării celor mai bune soluţii pentru problemele femeilor, dincolo de orice afiliere politică. Potrivit comunicatului, această platformă este cu atât mai necesară cu cât în ţara noastră reprezentarea politică a femeilor este departe de a fi satisfăcătoare: doar 17% în Parlament şi 9% în Guvern, în timp ce în UE media femeilor în legislativele naţionale este de 39,5%.

La eveniment vor participa personalităţi politice marcante din România şi Uniunea Europeană, ambasadori şi şefi de misiuni acreditaţi la Bucureşti, precum şi experţi naţionali şi internaţionali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Klaus Iohannis se vrea secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, dar favorit pentru această funcție ar fi premierul Olandei, Mark Rutte. Oficialul de la Palatul Cotroceni a auzit că...
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#maia sandu, #Klaus Iohannis, #egalitate de gen, #Parlamentul Romaniei , #Stiri Maia Sandu