Declarația cu care Maia Sandu a stârnit o furtună la Moscova. Senator pro-Putin: ”Incită la ostilitate față de Rusia”

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 15:58
16827 citiri
Declarația cu care Maia Sandu a stârnit o furtună la Moscova. Senator pro-Putin: ”Incită la ostilitate față de Rusia”
Maia Sandu FOTO Facebook / Maia Sandu

Internetul este plin în Rusia de comentarii și declarații agresive ale analiștilor pro-Putin la adresa Republicii Moldova ca reacție a unui răspuns dat de Maia Sandu într-un interviu acordat jurnalistului Vitalie Cojocari.

Acesta a întrebat-o de la ce a pornit conflictul de pe Nistru.

”Forțele care nu și-au dorit ca noi să devenim independenți de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces.”

Întrebată la ce forțe se referă, aceasta a detaliat: ”este foarte clar pentru toți că Federația Rusă a trimis oameni în această acțiune împotriva Republicii Moldova.”

Ultimele cuvinte au turnat gaz pe focul relațiilor ruso-moldovenești, scrie într-o postare pe Facebook Vitalie Cojocari:

"De ce i-au supărat pe ruși declarațiile Maiei Sandu din interviul meu?

Politicieni, jurnaliști, analiști din Rusia au umplut runetul (internetul rusesc) de comentarii și declarații belicoase la adresa Republicii Moldova după interviul pe care l-am făcut cu președintele Republicii Moldova.

Ceea ce i-a scos de-a dreptul din sărite pe unii a fost declarația liderului de la Chișinău despre Războiul din Transnistria.

Am vrut să aflu de la ce a pornit conflictul de pe Nistru și am întrebat-o asta pe doamna Președinte?

Maia Sandu mi-a spus: ”forțele care nu și-au dorit ca noi să devenim independenți de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces.”

Am insistat să ne spună despre ce forțe vorbește, așa că a continuat: ”este foarte clar pentru toți că Federația Rusă a trimis oameni în această acțiune împotriva Republicii Moldova.”

Ultimele cuvinte au turnat gaz pe focul relațiilor ruso-moldovenești.

Interviul publicat online de colegii mei de la StirileProTV a fost tradus de presa rusă de la Chișinău și a ajuns la Moscova cât ai spune... Gazprom.

Acolo a făcut carieră, în special referința la agresiunea rusească din Transnistria.

Agenții de presă, ziare, televiziuni, toate au anunțat că Maia Sandu vede în Rusia un agresor, ci nu un pacificator.

Paranteză. Rușii susțin că anume ei ar fi adus pacea pe Nistru, ci nu războiul. Generalul Alexander Lebed și armata a 14-a nu au intervenit în conflict de partea separatiștilor, omorând cetățeni moldoveni. Dimpotrivă, rușii ar fi oprit luptele.

Dacă este să-i credem pe ruși, tânăra și neexperimentata armată moldovenească nu s-a luptat cu soldații ruși din armata a 14-a, ci cu populația din Transnistria, adică femei, bătrâni și copii, așa cum spunea Lebed în celebra sa conferință de presă din timpul acțiunilor armate.

Paranteză încheiată.

Din acest motiv orice altă versiune a celor întâmplate în 1992 îi irită pe mulți ruși.

Iată ce scrie Agenția de presă de Stat din Rusia despre interviul cu Maia Sandu.

”Ранее в эфире румынского телеканала Pro TV глава государства заявила, что Россия якобы направила "своих людей" в Приднестровье в 1992 году и спровоцировала вооруженный конфликт в регионе, чтобы помешать Молдавии обрести независимость от СССР”, spune RIA Novosti.

Traducem:

”De curând, șeful statului (Maia Sandu) a spus pentru televiziunea românească PRO TV că Rusia ar fi trimis „oamenii săi” în Transnistria în 1992 și a provocat un conflict armat în regiune pentru a împiedica Republica Moldova să obțină independența față de URSS.”

Reacțiile au apărut imediat.

Cea mai dură a venit de la senatorul Alexei Pușkov.

Pușkov este fost jurnalist, în prezent politician în partidul ”Rusia Unită”, destul de influent în cercurile de la Kremlin și un apropiat al președintelui rus.

După ce a citit declarația, Pușkov a propus folosirea imediată a robinetului de gaze.

”Думаю, мы и так были чрезмерно корректны. При таких высказываниях со стороны президента Молдавии, разжигающих враждебность к России, нет никаких причин входить в сложное финансовое положение кишиневского руководства. За газ надо платить, а где Санду возьмет деньги — ее дело, не наше.”

”Cred că am fost multe prea corecți. Cu astfel de declarații ale Președintele Republicii Moldova, care incită la ostilitate față de Rusia, nu există niciun motiv să fim înțelegători cu situația financiară dificilă a conducerii de la Chișinău. Pentru gaze se plătește, iar de unde va lua Sandu banii - este treaba ei, nu a noastră.”

Asta propune Pușkov, iar presa din Rusia a scris imediat cu referire la cuvintele senatorului:

”Пушков придумал способ наказать Молдавию за враждебные высказывания Санду”

”Pușkov a inventat o modalitate de a pedepsi Moldova pentru declarațiile ostile ale Maiei Sandu”, a scris Vitalie Cojocari.

”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#maia sandu, #interviu, #declaratie, #razboi, #Transnistria, #Uniunea Sovietica , #Stiri Maia Sandu