Maia Sandu, alături de refugiații ucraineni în vămile din Republica Moldova. ”Vă îndemn să rămânem în continuare uniți, calmi și vigilenți”

Duminica, 27 Februarie 2022, ora 16:55
6067 citiri
Maia Sandu, alături de refugiații ucraineni în vămile din Republica Moldova. ”Vă îndemn să rămânem în continuare uniți, calmi și vigilenți”
Maia Sandu la vama Otaci FOTO Facebook / Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova a vrut să verifice modul în care sunt primiți sutele de refugiați ucraineni la punctele de trecere a frontierei.

Maia Sandu a discutat la frontieră, pe partea ucraineană, cu cetățenii țării vecine care vor să intre în Republica Moldova și i-a asigurat că le este alături.

„Le-am mulțumit angajaților de la Poliția de Frontieră și Vamă, precum și asistenților sociali și autorităților locale din raion, pentru dăruirea și profesionalismul de care dau dovadă în aceste zile, în condiții dificile, cu regim intens și fără odihnă.

Mi-am exprimat recunoștința și față de voluntarii care sprijină cu resurse proprii de timp, bunuri sau bani eforturile autorităților de a găzdui în Moldova cetățenii țării vecine care ne cer ajutorul. Am discutat și cu localnicii din Otaci, adunați la punctul vamal pentru a da o mână de ajutor.

Le-am mulțumit pentru implicare în această perioadă grea și i-am asigurat că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a păstra pacea.

După Otaci, am mers la Călărășeuca, unde este amplasat Centrul de triere pentru refugiații sosiți din Ucraina, și am discutat și cu cele câteva femei cu copii cazate temporar acolo, în timp ce soții lor au rămas în Ucraina, mobilizați la luptă. Femeile sunt speriate, nu știu ce va fi mai departe.

Mi-au spus că ar vrea să se întoarcă la casele lor. Le-am asigurat că Republica Moldova le va oferi adăpost atât timp cât va fi necesar. Chiar astăzi, ele vor pleca în casa unei localnice, care a fost de acord să le primească.

La finalul vizitei, am mers și la punctul de trecere a frontierei Unguri-Bronnițya. Am discutat cu polițiștii de frontieră și am salutat mobilizarea exemplară a Primăriei și a sătenilor din Unguri pentru a-i ajuta pe oamenii care caută refugiu în țara noastră.

Am vizitat și o familie din localitate, care găzduiește câteva refugiate ucrainene împreună cu copiii lor. Femeile au sosit în Moldova pe 25 februarie de la Odesa și sunt recunoscătoare pentru primirea caldă de care au avut parte aici.

Suntem alături de oamenii Ucrainei. Mărturiile lor ne amintesc de importanța păcii și a restabilirii securității în regiunea noastră. Republica Moldova este o țară neutră, o țară pașnică și îndemnul nostru pentru toți este să restabilim pacea.

În aceste zile grele, sunt mândră de cetățenii țării noastre, care au dovedit solidaritate și omenie și au oferit vecinilor noștri o mână de ajutor la nevoie. Vă îndemn să rămânem în continuare uniți, calmi și vigilenți. Acum siguranța cetățenilor este prioritatea noastră”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Până când a fost prelungită perioada în care ucrainenii veniți în România primesc bani de hrană și cazare
Până când a fost prelungită perioada în care ucrainenii veniți în România primesc bani de hrană și cazare
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Maia Sandu presedinte Moldova, #refugiati Ucraina, #vama , #Stiri Maia Sandu