Reacția Maiei Sandu după ce Rusia a amenințat cu o ”confruntare militară” Republica Moldova: ”Provocare ordinară”

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 21:26 6352 citiri
Președintele Republicii Moldova a transmis că Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri când vine vorba de agresiune FOTO Facebook / Maia Sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat dur la ultimele amenințări făcute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la adresa țării sale.

Referindu-se la declarațiile lui Lavrov potrivit căruia vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova ar fi supuşi unor abuzuri, Maia Sandu a spus că sunt ”provocare ordinară”, menită să destabilizeze situaţia din republică, potrivit Deschide.md.

Rusia a făcut declaraţii provocatoare la adresa Republicii Moldova încă de la începutul războiului din Ucraina, a afirmat ea, invitând cetăţenii ”să nu se lase manipulaţi”.

”Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare”, a îndemnat Maia Sandu într-o declaraţie făcută la un post de televiziune local joi seară.

”Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă”, a adăugat ea.

Maia Sandu a subliniat că declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea. ”Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova”, a declarat preşedintele moldovean.

”Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale paşnică şi diplomatică şi domnul Lavrov ştie, pentru că am discutat în formatul '5+2'. Acum, acest format nu este funcţional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare şi ne-a reuşit până acum să păstrăm liniştea şi pacea atât pe malul drept, cât şi pe cel stâng”, a continuat ea.

Maia Sandu a spus că îngrijorările în privinţa securităţii Republicii Moldova au apărut chiar din momentul invaziei ruse în Ucraina.

Lavrov a declarat miercuri că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că autorităţile de la Chişinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că şi-ar dori soluţionarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică, notează Deschide.md. Joi, ministrul rus de externe a avertizat că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria (regiune separatistă din estul republicii) risca să declanşeze o confruntare militară cu Moscova.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News