Maia Sandu, despre unirea Basarabiei cu România: ”Este posibilă cu acordul majorităţii moldovenilor”

Marti, 28 Decembrie 2021, ora 11:28 6787 citiri
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova FOTO Facebook/ Maia Sandu

Maia Sandu a declarat luni, 27 decembrie, că guvernele României și Republicii Moldova lucrează în prezent la o strategie de apropiere în domeniile umanitar și energetic.

Potrivit Maiei Sandu, unificarea Moldovei cu România, pe care o seamă de cercuri politice de la Bucureşti și Chişinău o doresc, este posibilă doar cu acordul majorităţii covârşitoare a moldovenilor, scrie Adevarul.ro.

„Ştim că sunt mulţi oameni care susţin această idee, dar există şi o altă parte a societăţii care este speriată de ideea unificării. Un proiect atât de mare nu poate fi implementat decât cu sprijinul majorităţii covârşitoare din societate. Să vedem cum se vor dezvolta evenimentele”, a spus președinta Moldovei.

Potrivit sondajelor de opinie, unirea Moldovei cu România este susţinută de 20% până la 40% dintre moldoveni. Observatorii notează că rândurile susţinătorilor acestei idei sunt acum alimentate de cetăţenii dezamăgiţi de elitele politice moldoveneşti.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susţinută de parlamentul şi guvernul pro-european, a dat asigurări, luni, într-un interviu acordat ProTV că nu intenţionează să adere la NATO.

"Constituţia noastră spune că suntem o ţară neutră. Nimeni nu a schimbat-o. Nu există astfel de iniţiative acum. Nu reprezentăm nicio ameninţare militară", a răspuns Sandu la întrebarea unui jurnalist despre posibilitatea aderării la un bloc militar.

Moldova interacţionează cu NATO prin intermediul Parteneriatului strategic. La Chişinău funcţionează şi un centru de informare pentru alianţă, iar în decembrie 2017 aici a fost deschis un birou de legătură cu NATO. Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, de opoziţie, critică intensificarea cooperării cu Alianţa Nord-Atlantică.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News