Cum se poate trișa la șah: de la codul Morse, la inteligență artificială, trecând prin jucăriile sexuale. Incursiune în tentativele de fraudă din sportul minții

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 13:10
5423 citiri
Cum se poate trișa la șah: de la codul Morse, la inteligență artificială, trecând prin jucăriile sexuale. Incursiune în tentativele de fraudă din sportul minții
Americanul Hans Niemann are 19 ani și ocupă locul 49 în lume

Campionul mondial Magnus Carlsen și-a acuzat direct oponentul, pe americanul Hans Niemann (19 ani), că l-a învins la începutul lunii septembrie trișând.

Carlsen a rămas surprins de cât de bun a fost Niemann, jucând cu piesele negre, și a emis un comunicat în care îl acuză direct pe Niemann că nu a fost cinstit.

Acuzațiile lui Carlsen au pornit și de la "antecedentele" lui Hans Niemann, care a recunoscut că a trișat pe platforma Chess.com pe când avea 12 și 16 ani folosind programe computerizate specializate.

CNN explică ce înseamnă aceste programe superinteligente: astfel, un motor de șah este un program care "analizează pozițiile de șah și calculează care a fi cele mai bune opțiuni pentru următoarea mutare".

Totul a început cu adevărat în 1996, când marele maestru Garry Kasparov, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni jucători din istorie, s-a confruntat cu un supercomputer IBM numit "Deep Blue" într-o serie de meciuri.

Deși Kasparov a câștigat primul meci, "Deep Blue" a câștigat următoarele două meciuri, devenind primul program de calculator care a învins un campion mondial într-un joc clasic, conform reglementărilor turneului.

Motoarele de șah au devenit mult mai puternice decât oamenii în ultimii ani, multe depășind un rating Elo de 3.000 – sistemul de rating Elo măsoară forța unui jucător de șah în raport cu adversarii lor. Carlsen deține recordul pentru cel mai mare rating Elo obținut vreodată de un jucător uman când a ajuns la 2.882 în 2014.

Stockfish este unul dintre cele mai avansate motoare de șah, cu un rating de peste 3.500, ceea ce înseamnă că are o probabilitate de 98% de a-l bate pe Carlsen într-un meci - și o șansă de 2% de de a remiza cu cvintuplul campionul mondial, făcând practic imposibilă o victorie a lui Carlsen.

Niemann se jură că nu a folosit nicodată un astfel de sistem într-un meci față în față, însă în lumea șahului s-a creat legenda că ar fi apelat inclusiv la jucării sexuale. Mai precis, mărgele anale care ar transmite prin implusuri ce mutări să facă mai departe.

De-a lungul anilor, au fost și alte suspiciuni și tentative de fraudă.

La un moment dat, tânărul campion sovietic Anatoli Karpov a susținut că exilatul rus Viktor Korchnoi încerca să-l orbească cu ochelarii de soare.

Mai târziu, ospătarii i-au adus lui Karpov un iaurt cu afine, iar Korchnoi a sugerat că acesta ar putea fi folosit pentru comunicații codificate de la analiștii adversarului său.

Karpov a câștigat în cele din urmă meciul, care este recreat într-un film rusesc din 2021 numit "Campionul mondial".

Mai recent, FIDE l-a deposedat pe Georgianul Gaioz Nigalidze de titlul său de mare maestru și i-a interzis să joace șah competitiv timp de trei ani în 2015 pentru că a fost în mod repetat la baie în mijlocul unui joc pentru a-și verifica telefonul pentru a găsi cea mai bună mișcare de făcut.

Tot în 2015, un arbitru l-a prins pe amatorul italian Arcangelo Riccicardi folosind codul Morse și o cameră pentru a trișa într-o competiție. Se pare că Ricciardi ascundea o cameră video în interiorul unui pandantiv în jurul gâtului, fire atașate de corpul său și o cutie mică la subsoară.

"M-am tot uitat la el. Stătea mereu jos, nu se ridica niciodată", a declarat arbitrul șef Jean Coqueraut pentru La Stampa. "Foarte ciudat, vorbim despre ore și ore de joc. Mai presus de toate, avea mereu brațele îndoite cu degetul mare la subraț. Nu l-a scos niciodată".

Revenind la disputa Carlsen - Niemann, nu se știe dacă americanul a înșelat sau nu cu certitudine.

În orice caz, teoretic, dacă cineva ar introduce mișcările lui Carlsen într-un motor de șah precum Stockfish, de exemplu, ar putea fie să-l bată, fie să remizeze cu o probabilitate de aproape 100%.

Andy Howie, arbitru și membru al Comisiei fair-play a FIDE, a prezentat câteva dintre măsurile în vigoare pentru a preveni înșelăciunea, cum ar fi detectoarele de metale, scanerele de semnal, scanerele neliniare și camere de imagistică termică.

"Ai pe cineva ca Hikaru Nakamura sau Magnus Carlsen sau Levon Aronian sau Ian Nepomniatchtchi. Dacă ar fi prinși trișând, ar fi devastator pentru ei, pentru carieră", a declarat el pentru CNN Sport.

"Dar, pe măsură ce cobori în clasament, atunci ai mai multe șanse să găsești oameni care trișează, jucătorii mai slabi. Oameni pentru care nu e important că sunt interziși pentru câțiva ani. Nu are impact asupra lor, așa cum se întâmplă asupra jucătorilor de top. Nu e viața lor".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Magnus Carlsen, #Hans Niemann, #sah, #Kasparov, #Karpov, #trisat sah , #stiri din sport