Continuă scandalul care a zguduit lumea șahului: ce a decis federația internațională

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 13:15 5931 citiri
Magnus Carlsen versus Hans Niemann

Federaţia internaţională de şah (FIDE) a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la acuzaţiile de înşelăciune lansate de cvintuplul campion mondial Magnus Carlsen împotriva tânărului talent american Hans Niemann, informează AFP.

Trei membri ai Comitetului Fair Play al FIDE vor "forma un grup de anchetă" şi pot "consulta experţi externi, dacă este necesar" pentru a clarifica atât acuzaţiile lui Carlsen, cât şi recunoaşterea lui Niemann că a trişat în trecut, în timpul jocurilor online, a explicat federaţia joi seară.

Saga Carlsen - Niemann a zguduit lumea şahului după ce norvegianul, în vârstă de 31 de ani, s-a retras de la Cupa Sinquefield din Statele Unite, pe 4 septembrie, sugerând că adversarul său a trişat, înainte de a-l acuza în mod deschis luni.

Carlsen a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield, americanul punând astfel capăt recordului de 53 de meciuri fără înfrângere în şahul clasic ale norvegianului.

"Cred că Niemann a trişat mai mult şi mai recent decât a recunoscut public", a scris Carlsen pe Twitter, calificând drept "neobişnuite" progresele făcute de american în ultimii ani.

La rândul său, Hans Niemann a recunoscut că a trişat online de două ori, când avea 12 şi 16 ani, dar a susţinut că nu a jucat niciodată fraudulos într-un meci faţă în faţă şi chiar s-a arătat dispus să joace dezbrăcat pentru a-şi demonstra onestitatea.

"În interesul comunităţii şahiste, cerem publicului să se abţină de la speculaţii cu privire la rezultate şi potenţiale penalităţi, până când toate faptele disponibile vor fi examinate şi ancheta va fi încheiată", a declarat Salomeja Zaksaite, preşedintele Comisiei Fair Play a FIDE.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Echipe
M
V
E
I
G
P
2
1
1
0
2 - 1
4
2
1
1
0
2 - 1
4
2
1
0
1
3 - 3
3
2
0
0
2
1 - 5
0