Washington Post: Furatul miresei, unul dintre cele mai pitoresti obiceiuri romanesti

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:50 5580 citiri
Foto: Luchian Comsa

Obiceiul furatului miresei de la nunta este considerat unul dintre cele mai pitoresti obiceiuri romanesti de catre jurnalistii americani.

Traditia specific romaneasca a furatului miresei a devenit subiect pentru agentia de stiri Associated Press, al carei material pe aceasta tema a fost preluat si de influentul cotidian american Washington Post.

"Furatul miresei este unul dintre cele mai pitoresti obiceiuri romanesti. Iar traditia sterpelirii miresei de sub nasul mirelui si a invitatilor in timp ce petrecerea este in plina desfasurare devine tot mai ampla, cutezatoare si tot mai des intalnita in capitala Romaniei, centrul petrecerilor din Balcani.

In fiecare sambata noapte, mirese din Bucuresti sau imprejurimi sunt inhatate de catre prieteni si duse intr-un loc popular printre turisti, unde sunt tinute 'ostatice', in timp ce stau bosumflate, danseaza sau pozeaza provocator in fata camerelor de fimat.

Rascumpararea: cateva sticle de whisky ori poate ceva mult mai romantic, cum ar fi o declaratie publica de dragoste din partea ginerelui abandonat. Rapitorii negociaza prin telefon, discutand detaliile platii. Totul reprezinta o sceneta inofensiva, menita sa aduca un pic de tensiune distractiva petrecerii de nunta", se scrie in Washington Post.

Jurnalistii americani descriu in detaliu atmosfera de sambata seara de la Arcul de Triumf, destinatia preferata a rapitorilor de mirese din Bucuresti.

"Sambata trecuta, aproximativ 20 de mirese erau tinute captive la Arcul de Triumf. Acesta a fost construit in 1922 in onoarea soldatilor romani care au murit in timpul Primului Razboi Mondial si pentru a celebra unirea Transilvaniei cu restul Romaniei.

O mireasa a fost adusa de la nunta ei, care avea loc la o ora de mers de Bucuresti, cu un card de gaste legate unele de altele. O alta a smuls o mitraliera de jucarie de la rapitorii ei, costumati in talibani, si o flutura in fata monumentului.

Autoritatile inchid ochii la aceste petreceri desfasurate sub Arcul de Triumf, teoretic ilegale deoarece este un monument istoric. Petrecerile in aer liber reprezinta una dintre caile prin care romanii, frustrati in urma masurilor de austeritate si a luptelor dintre politicieni, se pot relaxa", concluzioneaza articolul din Washington Post.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News