Vom afla cum functioneaza mintea umana? Prima reprezentare digitala a creierului (Video)

Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 15:48
4320 citiri
Vom afla cum functioneaza mintea umana? Prima reprezentare digitala a creierului (Video)
Foto: ynetnews.com

O echipa internationala de experti, printre care si profesorul israelian Idan Segev de la Universitatea din Ierusalim, a creat prima reprezentare digitala detaliata a unei portiuni din creier.

Rezultatul obtinut reprezinta un pas important in procesul de intelegere a modului in care functioneaza creierul, fiind pentru prima oara cand tesutul cerebral este reprezentat computerizat in detaliu, informeaza Ynetnews.

Profesorul Segev face parte din Proiectul "Blue Brain", la care lucreaza alaturi de o echipa de experti care spera ca intr-o buna zi va putea simula pe computer activitatea neuronala in cele mai mici detalii, din punct de vedere chimic sau al reactiilor nervoase.

Modelul computerizat imita creierul biologic.

La sfarsitul acestei saptamani echipa de cercetatori a publicat, in premiera, detaliile in cazul unei portiuni din creierul unui sobolan.

Reconstructia digitala reprezinta schimburile care au loc intre circa 30.000 de neuroni si cele aproape 40 de milioane de sinapse (conexiunile dintre ei) care se creeaza.

Concluziile au fost publicate in revista stiintifica "Cell". Ele reprezinta rezultatul cercetarilor efectuate de 82 de savanti si ingineri de la universitatea din Lausanne, Elvetia, si alte institute de cercetare din Israel, Ungaria, SUA, China, Suedia si Marea Britanie.

De asemenea, modelul computerizat se bazeaza pe 20 de ani de experimente biologice si 10 ani de calcule si algoritmi cu ajutorul carora a fost scris programul de reconstructie digitala a tesutului cerebral.

"In cadrul proiectului am creat o reconstructie digitala a retelei neuronale din creier si, utilizand simularile pe computer, investigam si incercam sa intelegem comportamentul acestei retele (...) Acest lucru ne ajuta sa examinam fenomenele cerebrale in mediul digital. In trecut, aceste experimente nu erau posibile decat utilizand tesut biologic", a explicat prof. Segev.

Acesta a mai precizat ca acum devina posibila intelegerea diverselor stari de sanatate sau boala a creierului, iar in viitor modelul digital va putea fi folosit pentru tratarea unor afectiuni ale creierului.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reprezentare digitala detaliata creier , #experiment