Visele ar putea fi inregistrate

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 13:03
2323 citiri
Visele ar putea fi inregistrate
Foto: descopera.ro

Un cercetator american vrea sa creeze un dispozitiv de inregistrare si interpretare a viselor.

Intr-un articol aparut in revista stiintifica Nature, omul de stiinta spune ca vrea sa dezvolte un sistem capabil de inregistrare a activitatii cerebrale superioare, noteaza BBC.

"Ne-ar placea sa citim visele oamenilor", spune dr. Moran Cerf, care explica faptul ca scopul sau nu este acela de a spiona, ci de a intelege mai bine cum si de ce oamenii viseaza.

Secole intregi, oamenii au fost fascinati de vise si de semnificatia acestora. In Egiptul Antic, visele erau considerate mesaje de la Zei.

In timp insa, visele au fost folosite de psihologi ca un instrument de analiza a subconstientului uman. Insa, singura modalitate de a interpreta visele este de a cere oamenilor sa povesteasca ce au visat, dupa ce s-au trezit.

Cercetatorul american urmareste sa dezvolte un sistem electronic, care le-ar permite psihologilor sa combine amintirile oamenilor cu privire la ceea ce au visat cu o vizualizare electronica a activitatii cerebrale.

"Nu exista un raspuns clar la intrebarea de ce oamenii viseaza?", a declarat Cerf. "Si una dintre intrebarile la care am vrea sa stim un raspuns este cand vom crea de fapt visul?", mai spune acesta.

Cerf face aceste afirmatii pe baza unui studiu, care arata ca activitatea individuala a celulelor cerebrale sau a neuronillor este asociata cu anumite obiecte sau concepte precise.

Studiul a fost realizat pe mai multi voluntari. Acestora le-au fost prezentate mai multe imagini, cercetatorii reusind astfel sa identifice neuroni pentru o gama larga de obiecte si concepte, cum ar fi imagini cu Bill si Hilary Clinton, Turnul Eiffel, pe care le-au folosit apoi pentru a crea o baza de date pentru fiecare pacient in parte.

In urma identificarii celulelor creierului care s-au "aprins" si a momentului cand a avut loc acest lucru, cercetatorii spun ca a fost posibila de fapt "citirea gandurilor subiectilor".

Cerf recunoaste insa ca are de parcurs un drum lung pana cand aceasta observatie va putea fi transformata intr-un dispozitiv de inregistrare a viselor.

Oamenii de stiinta spun ca o alta etapa in monitorizarea activitatii voluntarilor este observarea acestora atunci cand acestia dorm. Dr Cerf considera ca tehnologia, aflata intr-un ritm rapid de dezvoltare, ar putea face posibila o monitorizare a activitatii creierului fara interventie chirurgicala invaziva.

"Ar fi minunat sa poti citi gandurile oamenilor, in cazul in care acestia nu pot comunica, cum ar fi persoanele aflate in coma", mai spune specialistul Cerf.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#vise dispozitiv interpretare inregistrare, #studiu cercetatori americani , #studii