Bancnotele romanesti sunt cele mai murdare - studiul a luat premiul Ig Nobel

Joi, 24 Iunie 2021, ora 18:225555 citiri
Bancnotele romanesti sunt cele mai murdare - studiul a luat premiul Ig Nobel
Foto: Arhiva Ziare.com

Bacteriile de pe bancnotele romanesti supravietuiesc cel mai mult, se arata intr-un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, care au fost premiati in cadrul galei Ig Nobel de la Universitatea Harvard.

Ig Nobel reprezinta versiunea satirica a celebrelor distinctii create de Alfred Nobel. Acestea se acorda in fiecare an, in cadrul unei ceremonii organizate de revista americana de umor stiintific Analele Cercetarilor Improbabile (AIR).

Cercetatorul Andreas Voss si colegii sai au descoperit ca germofobii ar trebui sa evite bancnotele romanesti, potrivit Huffington Post.

Studiul lor "Banii si transmisibilitatea bacteriilor" a relevat trei tipuri de bacterii rezistente la medicamente care persista pe banii romanesti, in comparatie cu alte valute internationale, inclusiv euro, dolar american si canadian si rupie.

Potrivit sursei citate, romanii nu ar trebui sa se simta ofensati ca au cei mai murdari bani. Cercetatorii spun ca bancnotele romanesti includ fibra din polimeri care descurajeaza contrafacerea si ar fi mai rezistente, ceea ce permite inmultirea si transmiterea de patogeni rezistenti la medicamente.

Voss, profesor la Radboud University Center for Infectious Diseases, are o solutie simpla simpla pentru evitarea unor astfel de bancnote: "Folositi cardurile si platile online".