Un rover al NASA va aseleniza la polul sud al Lunii pentru a cauta apa pentru astronauti

Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 16:15
4171 citiri
Un rover al NASA va aseleniza la polul sud al Lunii pentru a cauta apa pentru astronauti
Foto: Arhiva Pixabay

Administratorul general al NASA, Jim Bridenstine, a declarat, vineri, ca agentia spatiala americana intentioneaza sa trimita un rover pentru a preleva, in premiera, mostre de apa inghetata de la polul sud selenar.

In cadrul unei conferinte organizate in ultima zi a Congresului International de Astronautica din Washington, Jim Bridenstine a declarat ca robotul mobil numit VIPER va aseleniza in anul 2022, relateaza DPA.

"VIPER se va deplasa la polul sud al Lunii; VIPER va evalua unde se afla apa inghetata", a spus Bridenstine.

"Vom putea caracteriza apa inghetata si in cele din urma vom fora", a adaugat administratorul NASA.

NASA spera ca descoperirile realizate in privinta cantitatii de apa ce ar putea fi utilizata de astronauti va ajuta agentia sa isi atinga obiectivul de a crea conditii pentru misiuni pe termen lung pe Luna.

Bridenstine a oferit, de asemenea, informatii proaspete despre descoperirile recente de pe "planeta rosie". "Pe Marte exista compusi organici complecsi - cu alte cuvinte, elementele de baza ale vietii", a spus el adaugand ca "probabilitatea de a gasi viata pe alta lume tocmai a crescut".

Bridenstine a pus totodata la indoiala "definitia neglijenta" pentru ceea ce constituie o planeta. El s-a opus reclasificarii lui Pluto, candva considerata a noua planeta si introdusa in categoria planetelor pitice in 2006, decizie ce a starnit dezbateri in comunitatea stiintifica. "Sunt aici sa va spun, ca administrator NASA ca, dupa parerea mea, Pluto este o planeta si voi continua sa le spun tuturor ca eu cred ca Pluto este o planeta", a sustinut el.

Bridenstine a argumentat aceasta convingere prin datele stiintifice si imaginile transmise de misiunea New Horizons din 2015, care a desfasurat un zbor de recunoastere timp de sase luni in zona Pluto si a lunilor sale.

Intr-o conferinta de presa organizata la cea de-a 70-a editie a Congresului International de Astronautica, care s-a desfasurat in aceasta saptamana la Washington, administratorul general al NASA a declarat ca alegerea primelor tari care vor trimite astronauti pe Luna, dupa cei americani, va depinde de contributiile internationale la programele spatiale dezvoltate de Statele Unite pentru a permite revenirea echipajelor umane pe satelitul natural al Pamantului.

Europenii si japonezii au declarat public ca doresc sa isi trimita astronautii pe Luna in cadrul programului Artemis, al carui calendar prevede o prima aselenizare a doi americani in 2024, urmata de alte misiuni programate. "Noi vrem ca ei sa isi trimita astronautii pe Luna. Scopul nostru este ca reprezentantii mai multor tari sa traiasca si sa lucreze pe Luna in acelasi timp", a declarat Jim Bridenstine.

El a mai spus ca mini-statia orbitala lunara pe care americanii vor sa o asambleze, Gateway, va avea o durata de functionare de cel putin 15 ani si "o arhitectura deschisa": standardele pentru porturile de andocare, pentru sistemele de sustinere a vietii (oxigen, apa, temperatura) si pentru sistemele de navigatie si comunicare vor fi publice, deschise pentru vehicule spatiale non-americane si chiar private. "Daca celelalte tari vor sa foloseasca un modul propriu de asolizare pentru a trimite oameni pe Luna, ele vor putea sa il construiasca, pentru ca Gateway va avea o arhitectura deschisa", a explicat administratorul NASA.

In 2018, oamenii de stiinta de la NASA au confirmat, in premiera, prezenta apei inghetate pe suprafata Lunii, o descoperire ce ii poate ajuta pe astronautii care vor aseleniza in cadrul viitoarelor misiuni spatiale. Aceasta concluzie, publicata in detaliu in revista stiintifica americana PNAS, s-a adaugat mai multor studii realizate anterior privind prezenta apei pe Luna.

Gheata este prezenta la extremitatile nordice si sudice ale satelitului natural al Pamantului, in craterele in care nu patrund razele soarelui. "Cu suficient de multa gheata la suprafata, de cativa milimetri, apa ar putea deveni o resursa pentru viitoarele expeditii umane de explorare sau de sedere pe Luna, posibil mai usor de accesat decat apa detectata sub suprafata Lunii", a avansat NASA.

In 2008, cercetatorii au descoperit molecule de apa in interiorul unor esantioane de magma aduse pe Pamant de astronautii misiunilor Apollo.

In 2017, bazandu-se pe date satelitare, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca zonele de profunzime ale Lunii sunt bogate in apa.

Citeste si NASA a anuntat cand si cum are de gand sa revina pe Luna. Detalii despre misiunile Artemis (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Rover VIPER Luna apa, #NASA Luna apa astronauti , #NASA