Un obicei din perioada tracilor, unic in Romania, inca se mai pastreaza in muntii Sebesului, in a doua zi de Paste

Luni, 09 Aprilie 2018, ora 10:26
9570 citiri
Un obicei din perioada tracilor, unic in Romania, inca se mai pastreaza in muntii Sebesului, in a doua zi de Paste
Foto: atestare Sugag, sec. XVII

"Statu' la vase", unul dintre cele mai vechi obiceiuri, unic in Romania, sarbatoreste, in a doua zi de Paste, toate cuplurile casatorite in ultimele 12 luni, originare din Sugag, judetul Alba. Satenii le aduc vase si lucruri necesare in gospodarie, iar tinerii ii servesc cu bucate traditionale.

In acest an, la stravechiul obicei inchinat vietii de familie, denumit "Statu' la vase", care are loc in comuna Sugag din Muntii Sebesului, sunt cinstite doisprezece perechi de tineri, care s-au casatorit in anul pascal 2017-2018. In 2017 au fost sarbatorite 18 cupluri.

Obiceiul se desfasoara, luni, in curtea bisericii din Sugag, de la ora 11:00, dupa Sfanta Liturghie, unde tinerele familii, imbracate in port popular, isi asteapta nasii, rudele si prietenii care aduc vase sau alte daruri potrivite pentru gospodarie, iar apoi raman impreuna pana seara si asculta muzica populara.

Astfel, dupa slujba religioasa, cei 24 de tineri imbracati in costume traditionale asteapta in curtea bisericii, cu o masa impodobita, sa iasa oaspetii de la slujba pentru a-i servi cu bunatati traditionale, cu preponderenta pregatite pentru Pasti, precum oua rosii, drob, preparate din carne de miel, cozonaci, pasca, prajituri, colacei, vin si tuica.

Totodata, in curtea bisericii tinerii primesc binecuvantarea preotilor. Cu acest prilej sunt sfintite mesele imbelsugate, iar slujba se incheie cu indemnul facut de preoti pentru nasi de a le fi sprijin tinerilor casatoriti, de a-i indruma si sfatui la fiecare necaz din viata lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urari de bunastare, viata lunga, fericita si prospera.

Aproape toata comunitatea vine cu daruri pentru cuplurile proaspat casatorite, obiceiul traditional constand in aducerea de vase si obiecte de uz casnic, unele realizate de mesteri populari, spre exemplu, unelte de lemn, ciubere si vase pentru gospodarie.

Dupa ce mananca din bunatatile traditionale si socializeaza, sarbatoarea continua anul acesta cu un spectacol folcloric.

Etnologii spun ca "Statu' la vase" ar data din perioada tracilor si este un stravechi obicei, unic in tara, ce reuneste atat sarbatorirea intemeierii unei familii, cat si sarbatorirea Sfintei Invieri a Domnului.

"Statu' la vase este un obicei stravechi si ne bucuram ca, impreuna cu administratia locala, Biserica si comunitatea din Sugag, am reusit sa il pastram si sa il punem in valoare. Este un obicei cu origini stravechi ce semnifica o uniune a comunitatii locale in jurul tinerei familii pentru a o sprijini sa inceapa noua viata si sa isi intemeieze gospodaria. Despre 'Statu' la vase in Lunea Pastelui' sunt specialisti care spun ca este un obicei unic in Romania", a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultura "Augustin Bena" Alba.

Pregatirile pentru "Statu' la vase" au inceput odata cu intrarea in Saptamana Mare, cand oamenii satului isi curata casele, isi purifica si isi pregatesc vesmintele si sufletele pentru a intampina cum se cuvine Invierea Domnului.

Costumele cu care mirii si miresele se imbraca in a doua zi de Pasti sunt scoase din lada de zestre, curatate si pregatite inca de la inceputul Saptamanii Mari, de luni sau marti, povestesc satenii.

Tot pentru acest obicei, in Miercurea Mare, familiile mirilor ce s-au casatorit in anul Pascal ce a trecut duc la biserica daruri de multumire pentru o viata lunga si fericita a tinerilor.

Potrivit etnografilor, in trecut vasele folosite in ceremonialul acesta erau confectionate din lemn si lut. In prezent, unele vase sunt cumparate de la vanzatorii ambulanti care, cu prilejul acestei sarbatori, umplu ulitele din vatra satului, mai ales cele mai apropiate de biserica.

Obiceiul, care isi are originile in negura timpului si nici macar nu se cunoaste cu exactitate cand a aparut, a fost reluat in anul 2008, dupa o pauza de 18 ani.

Sugag, comuna veche de oieri, se afla la 30 de kilometri de Sebes, fiind una dintre cele mai mari si mai bogate localitati de pe Valea Sebesului.

Comuna este atestata documentar din anul 1575 si isi trage numele de la apele tumultoase ce se scurg de pe versantii muntilor, denumite in limbajul popular sugagi. Sugagul are o suprafata de peste 250 de kilometri patrati si peste 2.700 de locuitori.

Zona Vaii Sebesului, pe care Mihail Sadoveanu o denumea Valea Frumoasei, cuprinde in arealul Sugagului rezervatia naturala de la Luncile Prigoanei si Portile Raiului.

Foto: Historische Militarkarte der osterreichisch-ungarischen Monarchie - Osterreichisches Staatsarchiv, Kriegsarchiv, B IX 715: Original-Aufnahmskarte des Grossfurtenthums Siebenburgen. Geometrisch aufgenommen und bearbeitet in den Jahren 1769 bis 1773 unter der Direction des Obristen von Fabris, theils durch Officiere des grossen Feld-Generalstabes, theils auch von verschiedenen aus dem in Siebenburgen bequartierten Regimentern zu diesem Geschafte beigezogenen Individuen, Domeniu public, Link

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#statu la vase, #obicei Paste Romania , #obiceiuri