Un institut american va construi o flota de balize robotizate pentru monitorizarea conditiilor din toate oceanele de pe Terra

Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 03:15
2843 citiri
Un institut american va construi o flota de balize robotizate pentru monitorizarea conditiilor din toate oceanele de pe Terra
Foto: Facebook/ Scripps Institution of Oceanography

O subventie federala in valoare de 53 de milioane de dolari va permite Institutului Scripps de Oceanografie si altor organizatii sa construiasca o flota de senzori si balize robotizate care vor avea misiunea de a monitoriza conditiile existente in toate oceanele de pe Terra, informeaza DPA.

Aceasta subventie oferita de National Science Foundation, anuntata luna trecuta, va finanta dezvoltarea unei retele de 500 de balize cu rol de monitorizare oceanica. Cinci institute de cercetare de top americane, inclusiv Monterey Bay Aquarium Research Institute, Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universitatii California din San Diego, Universitatea Washington, Woods Hole Oceanographic Institution si Universitatea Princeton, vor colabora pentru a construi si a instala aceste dispozitive.

Flota robotizata va monitoriza apele oceanului incepand de la suprafata si pana la o adancime de 2.000 de metri. Balizele vor colecta in continuu date pe care oamenii de stiinta le vor folosi pentru a observa ecosistemele din oceane si pentru a monitoriza ciclurile elementare ale carbonului, oxigenului si azotului din oceanul planetar.

Ele vor obtine si date importante despre cresterea si respiratia fitoplanctonului, care reprezinta elementul de baza al lantului trofic din oceane si care regleaza in acelasi timp ciclurile carbonului.

Datele vor putea fi consultate gratuit de catre cercetatori, profesori si oficiali guvernamentali la o zi dupa colectare si vor contribui la informarea managerilor companiilor de pescuit, expertilor in domeniul climei si autorilor de studii despre incalzirea si acidificarea oceanelor.

De asemenea, aceste date vor deveni disponibile pentru publicul larg, prin intermediul atelierelor, cursurilor online si activitatilor practice dedicate profesorilor, studentilor si oamenilor de stiinta.

Clasele de elevi din scolile si din liceele americane vor putea "sa adopte" astfel de balize, iar mai multe activitati dedicate studentilor vor fi organizate gratuit in cadrul unui program national demarat de Marine Advanced Technology Education.

Cursuri bazate pe tehnologia folosita la dezvoltarea acestor balize vor fi oferite de The Sandbox, un atelier din cadrul Scripps Institution of Oceanography.

Institutul Scripps, in colaborare cu Universitatea Washington si Woods Hole, va construi si va instala balizele, alaturi de parteneri comerciali. Institutul Scripps va coordona administrarea balizelor si masuratorile oceanice.

In prezent, oamenii de stiinta folosesc date obtinute din satelit si de expeditii maritime pentru a studia oceanul planetar, putand sa monitorizeze insa doar mici portiuni ale oceanului global in acelasi timp prin intermediul acelor date.

Fiecare baliza costa aproximativ la fel ca tariful platit de un turist pentru a petrece doua zile pe mare, insa aceste dispozitive au o durata de functionare de cel putin cinci ani, fapt care le face sa devina o modalitate ieftina si eficienta - prin prisma costurilor - pentru a colecta date marine. Ele vor putea sa functioneze in toate anotimpurile, inclusiv in conditii meteorologice severe, pe care nu ar putea sa le suporte navele folosite in misiuni de cercetare.

Cercetatorii de la Institutul Scripps folosesc deja o mini-flota de balize robotizate de monitorizare oceanica, flota Argo, conceputa pentru a masura temperatura si salinitatea din bazinele oceanice de mare adancime, dar si o retea separata de balize care studiaza proprietatile chimice si biologice din Oceanul Antarctic.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#institu american, #balize ocean, #robori oceane , #stiri magazin