Un craniu de 400.000 de ani ar putea elucida misterul evolutiei omului

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 08:44
6295 citiri
Un craniu de 400.000 de ani ar putea elucida misterul evolutiei omului
Foto: Arhiva Pixabay

Descoperirea in Portugalia a unui craniu de hominid fosilizat datand de acum 400.000 de ani ar putea elucida evolutia stramosilor oamenilor in Europa si in special originea omului de Neanderthal, sau Homo neanderthalensis, un var al omului disparut in urma cu circa 30.000 de ani.

Este vorba despre cel mai vechi craniu fosilizat de hominid descoperit in Peninsula Iberica, ceea ce "marcheaza o contributie importanta la intelegerea evolutiei umane in timpul perioadei asa-numite a Pleistocenului mediu in Europa si in special a originii Neanderthalilor", estimeaza membrii unei echipe internationale de cercetatori.

Descoperirea lor a fost facuta publica in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA, relateaza AFP.

Inainte de aceasta descoperire, evolutia stramosilor oamenilor in Europa in timpul acestei perioade a fost foarte controversata din cauza raritatii si a datarii nesigure a fosilelor dintr-o perioada de 200.000 pana la 400.000 de ani.

Varsta craniului a putut fi stabilita mai precis datorita datarii sedimentelor si stalagmitelor in care a fost gasit craniul.

"Aceasta noua fosila este foarte interesanta pentru ca aceasta regiune a Europei este cruciala pentru a intelege originile si evolutia omului de Neanderthal", a explicat Rolf Quam, profesor adjunct de antropologie la Universitatea Binghamton (New York) si unul dintre coautorii descoperirii.

"Craniul, gasit in 2014 intr-un sit de la Aroeira, impartaseste trasaturi anatomice cu alte fosile din aceeasi perioada descoperite in nordul Spaniei, in sudul Frantei si in Italia", a precizat el.

Datorita acestui fapt, acest craniu "sporeste diversitatea anatomica a colectiei de fosile de hominizi din aceasta perioada in Europa, sugerand ca populatiile prezentau diferite combinatii de caracteristici morfologice", a adaugat antropologul.

Citeste si

Craniul si cei doi dinti descoperiti care prezentau semne de uzura arata ca este vorba despre un individ adult caruia nu i s-a stabilit nici sexul si nici specia.

Acesta prezinta trasaturi morfologice tipice pentru ceea ce pare a fi un stramos al omului de Neanderthal, printre care in special o proeminenta osoasa la nivelul sprancenelor, au precizat cercetatorii.

Fosila este si una dintre cele mai vechi pe continentul european care este legata direct de unelte din cultura Acheulean, care a inceput sa se extinda in Europa in urma cu 500.000 de ani, dupa ce a aparut in Africa si s-a raspandit pe continentul european trecand prin Orientul Mijlociu.

Aceste unelte mai sofisticate sunt cioplite nu numai cu ajutorul unei alte pietre, ci si cu un instrument din lemn mai usor care permite o fasonare mai fina.

Craniul de la Aroeira a fost gasit in apropierea unui mare numar de unelte din piatra, printre care bifaciale, mici toporase cioplite pe ambele fete. Paleontologii au mai descoperit si 209 de ramasite de animale, precum caprioare.

Prins intr-un bloc de piatra, craniul a fost transportat la laboratorul Centrului de cercetari privind evolutia si comportamentele umane al Institului de paleoantropologie din Madrid, in Spania, unde au avut loc delicatele operatiuni de extractie care au durat doi ani.

"Studiez aceste situri de 30 de ani si am putut sa adun date arheologice importante, dar descoperirea unui craniu din linia umana atat de vechi si de o asa de mare importanta este mereu un moment puternic", a subliniat arheologul portughez Joao Zilhao.

Aceasta noua fosila va fi in centrul unei expozitii privind evolutia omului in luna octombrie, la Muzeul National de Arheologie din Lisabona, in Portugalia.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Neanderthal craniu descoperire , #descoperire