Un concurent pentru whisky si rom: Brandy din zat de cafea

Marti, 13 August 2013, ora 21:53
2898 citiri
Un concurent pentru whisky si rom: Brandy din zat de cafea
Foto: Factroom

Inventivitatea este poate motorul cel mai important in afaceri, iar in aceasta ordine de idei, specialistii din industria bauturior au reusit sa prepare o noua licoare alcoolica, despre care se crede ca ar putea concura cu bauturile cele mai pretentioase: distilatul zatului de cafea.

Fireste, in faza experimentala, bautura s-a preparat din zat obisnuit, dar daca rezultatele vor fi pe masura asteptarilor, nimic nu va opri fabricantii sa prepare zat pe cale industriala din cafea macinata, ceea ce ar putea duce la un pret exorbitant pentru noua bautura, mult mai mare decat cel pacticat la whisky si rom, apreciaza factroom.ru.

Pentru ca afacerea sa fie fezabila, va trebui ca initiatorii sa gaseasca o intrebuintare si produsului secundar rezultat din aceasta activtate: imensa cantitate de cafea naturala obtinuta prin fierbere.

Deocamdata, acest aspect n-a intrat in sfera preocuparilor apreciindu-se ca, in eventualul succes al noului brandy, pretul acestuia ar putea acoperi cheltuielile, chiar daca produsul secundar ar fi considerat deseu.

Experimentele pivind noua bautura ii apartin biochimistului Solange, de la Universitatea portugheza Minho din Braga. El n-a facut un secret din principiul retetei sale de fabricatie, pastrand pentru el numai unele detalii esentiale.

In principiu, a procedat colectand o cantitate de zat de la cafea, l-a deshidratat, apoi l-a rehidratat cu suficienta apa distilata, pentru ca amestecul sa fiarba sub presiune, timp de 45 minute, la o temperatura constanta de 163 grade Celsius.

Procesul de imbatranire ii sporeste calitatile

Dupa eliminarea printr-o supapa a excesul de apa sub forma de vapori, a reusit sa obtina controlul cantitatii de lichid ramas in produsul tratat termic. A adaugat zahar si drojdie, a asigurat timpul necesar fermentarii si a trecut la distilare, ca in cazul oricarei alte bauturi alcoolice.

Rezultatul a fost supus omologarii de catre o comisie formata din opt specialisti, care a apreciat ca bautura obtinuta prezinta un rafinament deosebit, o concentratie alcoolica de 40 grade si o puternica aroma de cafea. Daca se va considera necesar, taria poate fi imbunatatita prin repetarea distilarii.

Revista "LWT - Food Science and Technology" a anuntat ca, in numarul sau din luna septembrie, va prezenta raportul amanuntit al comisiei de specialisti, impreuna cu toate obervatiile, aprecierile si recomandarile lor.

Poate una dintre cele mai interesante observatii se refera la faptul ca acest brandy obtinut din cafea pare sa-si imbunatateasca din calitati prin imbatranire, intocmai ca vinurile. Este deocamdata o simpla observatie, care urmeaza a se verifica in timp, iar daca se confirma, depozitarea va deveni o inteleapta investitie pe termen lung.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cafea brandy, #brandy zat cafea, #pret brandy cafea , #experiment
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Orice babă ştie că zaţul de cafea e cel mai fertil îngrăşământ pen