Un clopot de biserica din 1555 furat de nazisti, returnat Poloniei

Miercuri, 30 Decembrie 2020, ora 03:26
4052 citiri
Un clopot de biserica din 1555 furat de nazisti, returnat Poloniei

Un clopot de biserica ce dateaza din 1555 va fi returnat Poloniei dupa 77 de ani de cand nazistii l-au furat in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, relateaza BBC.

Enoriasii din Slawiecice (sudul Poloniei) au inceput sa caute vechiul clopot in urma cu doi ani. Au fost norocosi, dupa cum a spus dioceza Munster din Germania, deoarece nazistii au topit aproximativ 80.000 de clopote pentru a face arme si munitie.

Un pastor polonez a dat de urma clopotului in Munster.

Potrivit diocezei, Marian Bednarek a gasit clopotul de 400 de kilograme listat intr-o carte. El se afla de mai multe decenii, neobservat, alaturi de alte doua clopote, in curtea bisericii catolice din oras.

Dupa razboi, unele clopote care nu au fost topite pentru metalul lor au fost returnate, dar 1.300 care au fost confiscate din teritorii estice precum Polonia au fost pastrate initial intr-un cimitir de clopote din Hamburg, iar fotografii cu acestea au fost pastrate intr-o arhiva in Nuremberg.

Dioceza a spus ca autoritatile militare britanice au interzis returnarea clopotelor in est si, in schimb, ele au fost imprumutate parohiilor din vechea Germanie de Vest.

Clopotul nu va fi trimis inapoi, in locul de origine, din cazua pandemiei. Cand va ajunge la biserica St. Catherine va fi sub forma unui imprumut permanent, pentru ca, oficial, apartine statului german.

"Dupa 77 de ani, sa mai asteptam o luna sau asa ceva nu mai conteaza", a spus Hans Manek, fost locuitor al Slawiecice, bisericii catolice din Munster.

Ce contine vaccinul anti-COVID-19 si cum explica specialistii tehnologia folosita de companiile producatoare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski pusă la cale de Kremlin. Suspectul, arestat după vizita în Polonia
Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski pusă la cale de Kremlin. Suspectul, arestat după vizita în Polonia
În urma unei acțiuni comune a Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) și a Procuraturii Generale de la Kiev, precum și a serviciilor speciale poloneze, a fost reținut un cetățean polonez...
Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Liderul opoziției conservatoare, Jaroslaw Kaczyński, a indicat că ar fi dispus să susțină atenuarea interdicției aproape totale a avortului din Polonia, care a fost introdusă sub domnia...
#clopot, #nazisti, #Polonia, #Al Doilea Razboi Mondial, #pastor , #stiri magazin