Ultimul trib matriarhal din lume, la poalele Himalayei

Colaborator: Victor Pitigoi
Duminica, 11 Martie 2012, ora 23:37 12156 citiri
Foto: Factroom

Locuitorii tribului Mohs, din provincia chineza Yunnan, aflata la poalele muntilor Himalaya, sunt consecventi si astazi traditiilor lor de viata matriarhala, ca acum doua milenii.

Populatia numara 40.000 oameni, toti credinciosi budisti, cu limba lor proprie, cu obiceiuri si cu traditii care nu se regasesc la alte popoare, scrie Factroom.

Despre familie, membrii tribului au un concept ciudat. In orice caz, capul familiei este femeia. Poate ar fi mai corect sa-i spunem mama, dar nu-i gresit sa remarcam ca, in familie, adesea nu exista si un tata.

Este posibil ca tatal sa convietuiasca alaturi de restul famiiei, dar adesea el dispare chiar a doua zi, dupa ce face o vizita nocturna viitoarei mame. O mama singura in familia tribului Mohs nu-i motiv de rusine. Dimpotriva, este o cutuma.

Ceremonialul de casatorie nu exista la locuitorii Mohs, ca la altii. Fata care a petrecut o aventura de o noapte e multumita cu atat si se simte fericita ca, prin ea, se asigura perpetuarea speciei. Ea va deveni cap de familie.

Daca va mai avea si alte aventuri, specia va fi mai numeroasa, iar mama poate deveni capul de familie al unei intregi comunitati. Baietii, copiii mamei, vor face mereu parte din familie, chiar daca, intre timp, au facut pe ici, pe colo, mici viizite nocturne.

In general, proprietatea familiei apartine mamei si se transmite fiicelor acesteia. Ele au nevoie de bunuri, pentru ca ele vor avea familie si vor trebui s-o intretina.

Asta nu inseamna ca in tribul Mohs nu se cunoaste dragostea in sensul adevarat al cuvantului. Cand partenerii tin unul la altul, ei raman impreuna, fara formalitati nuptiale. Raman, dar organizati numai pe principiul matriarhatului. Nu-i opreste nimeni pe parteneri sa-si petreaca impreuna chiar si toata viata.

La prima vedere, asemenea mod de viata pare primitiv. Totusi, bagam de seama ca, in tribul Mohs, nu exista prostitutie, violenta, copiii nu sunt niciodata considerati bastarzi, nu sunt conflicte pe teme de proprietate si nici pe tema custodiei copilului.

In plus, neexistand casatorie, nu exista nici divort. Cea mai mare fericire in familie este nasterea unei fete. Atunci, membrii tribului se simt fericiti, mai ales femeile. Barbatii participa la fericirea lor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News