Trump vrea sa trimita astronautii americani mai repede pe Luna

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 10:49
4506 citiri
Trump vrea sa trimita astronautii americani mai repede pe Luna
Foto: Facebook/NASA - National Aeronautics and Space Administration

Administratia presedintelui Donald Trump, agasata de lentoarea si de "inertia birocratica" din cadrul NASA, a anuntat, marti, o accelerare a programului ce prevede revenirea astronautilor americani pe Luna, devansand termenul prevazut initial, 2028, si stabilind ca aceasta misiune sa aiba loc inainte de sfarsitul anului 2024.

Vicepresedintele Mike Pence a anuntat acest termen in cadrul unui discurs foarte sever la adresa agentiei spatiale americane, la "Rocket City", Huntsville, un oras din statul Alabama in care sunt construite din anii 1960 rachetele spatiale americane, informeaza AFP.

"Din ordinul presedintelui, politica oficiala a acestei administratii si a Statelor Unite ale Americii este de a-i face pe astronautii americani sa revina pe Luna in urmatorii cinci ani", a declarat Mike Pence, care prezideaza Consiliul national pentru chestiuni spatiale, o structura din cadrul Casei Albe revitalizata de Donald Trump dupa preluarea mandatului sau prezidential.

"Prima femeie si urmatorul om de pe Luna vor fi astronauti americani, lansati in spatiu cu rachete americane de pe sol american", a adaugat Mike Pence, confirmand afirmatiile facute recent de administratorul NASA: o femeie ar trebui sa devina urmatoarea persoana care va pasi pe suprafata lunara, ce nu a mai fost atinsa de niciun om dupa incheierea misiunilor din programul Apollo in 1972.

Donald Trump a intreprins demersuri pentru a scoate NASA din "toropeala" care a cuprins-o dupa scoaterea din functiune a navetelor spatiale americane in 2011 si a fixat ca obiectiv oficial anul 2017 pentru o intoarcere a astronautilor americani pe Luna, o prima etapa inainte de explorarea cu echipaje umane a planetei Marte.

NASA a alcatuit in cele din urma un calendar progresiv ce consta in trimiterea unor roboti si instrumente stiintifice pe Luna, inainte de o asolizare umana pe satelitul natural al Terrei in 2028.

"Nu este suficient. Meritam mai mult decat atat. Am avut nevoie de opt ani pentru a ajunge pe Luna prima data, in urma cu 50 de ani, in contextul in care nu mai facusem niciodata acest lucru. Nu ar trebui sa avem nevoie de inca 11 ani pentru a ne intoarce acolo", a declarat Mike Pence.

Schimbarea NASA

Vicepresedintele american l-a comparat pe Donald Trump cu John F. Kennedy, spunand ca ambii presedinti americani sunt doi "visatori". Mike Pence a readus la viata si limbajul folosit in timpul Razboiului Rece, inlocuind fosta URSS cu China, atunci cand a vorbit despre marele rival al Statelor Unite in domeniul cuceririi spatiale.

"Suntem angajati intr-o cursa spatiala la fel ca in anii 1960, insa mizele sunt mai importante", a declarat vicepresedintele american. El a reamintit ca marele rival din Asia, China, a reusit sa plaseze cu succes un robot pe fata nevazuta a Lunii, fapt ce "dezvaluie ambitia acestei tari de a profita de avantajul ei lunar".

Citeste si Premiera istorica: O misiune chineza a ajuns pe partea nevazuta a Lunii (Foto)

Cu o voce bine controlata si renuntand la traditionalele laude rezervate legendarei agentii spatiale americane, Mike Pence a criticat in mod deschis anii de intarzieri acumulate si depasirile bugetare de cateva miliarde de dolari ce vizeaza puternicul lansator spatial SLS, in curs de dezvoltare de compania Boeing pentru NASA, al carui prim zbor (fara echipaj uman) era prevazut in 2020, inainte ca NASA sa anunte, recent, ca aceasta racheta nu va fi terminata in timp util si ca termenul initial va fi depasit.

In "Rocket City", un veritabil templu industrial al NASA, vicepresedintele american a amenintat in mod direct compania Boeing.

"Daca subcontractantii actuali nu pot sa atinga acest obiectiv, vom gasi altii care vor reusi acest lucru", a declarat Mike Pence. "Daca rachetele private sunt singura metoda pentru a-i duce pe astronautii americani pe Luna peste cinci ani, atunci o vom face cu rachete private", a adaugat el.

Mike Pence nu a citat SpaceX si alte companii, insa aluzia a fost clara. SpaceX detine in prezent rachete capabile sa transporte incarcaturi mari in spatiu, iar Mike Pence a lasat sa se inteleaga ca administratia americana, in loc sa astepte ca racheta guvernamentala SLS sa fie finalizata, este pregatita sa inchirieze serviciile unor transportatori privati care practica tarife mai mici.

"Vom cere NASA nu doar sa isi schimbe politica, ci si sa adopte o noua stare de spirit", a continuat vicepresedintele american. "NASA trebuie sa se transforme pentru a deveni o organizatie mai usoara, mai agila. Daca NASA nu este capabila sa trimita astronauti americani pe Luna peste cinci ani, atunci va trebui sa schimbam organizatia, nu misiunea", a punctat el.

"Mesaj perfect receptionat", a raspuns cateva minute mai tarziu administratorul NASA, Jim Bridenstine, care a dat asigurari ca proiectul rachetei SLS va fi accelerat si, in cele din urma, finalizat in 2020.

Vezi si Imagini uimitoare de pe Luna, de la misiunea Apollo (Galerie foto)

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Trump NASA astronauti Luna, #Trump astronauti Luna , #NASA