Triburile Masai: Ritualuri sangeroase si traditii (Galerie foto)

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 11:01 35158 citiri

Viata in triburile Masai nu este atat de simpla, cum ar putea crede oamenii din lumea civilizata. Acolo, fiecare zi este dura, oamenii trebuie sa lupte pentru supravietuire si sa invete cum sa fie cat mai necrutatori.

Locuitorii triburilor Masai din Kenya si Tanzania au diverse traditii sangeroase, care ar oripila omul modern, conform Environmental Graffiti:

Cativa barbati se lupta cu o vaca ce se zbate, sperand ca va scapa cu viata. Cineva tine un borcan pregatit special, aproape de gatul animalului, caci atunci cand vor intepa vena jugulara, sangele cald, pompat de inima ce inca bate, trebuie sa ajunga in recipient. Macar vaca va scapa cu viata, caci scopul nu este sa fie omorata, ci este nevoie doar e sangele ei.

Un borcan de sange "delicios"

Triburile Masai traiesc in Kenya si Tanzania, fiind probabil cele mai cunoscute din lume. Sunt celebre pentru vesmintele lor rosii, infasurate in jurul corpului, coditele groase de par si ritualul de a bea sange.

Constructia colibelor revine femeilor, fiind facute din bete si crengi.

Acest trib este de origine nilotica, ceea ce inseamna ca sunt originari din zona Nilului, ce se intinde din Africa pana spre mediterana, in nord. Au un trecut demn, au refuzat sclavia si au luptat pentru libertatea lor cum au stiut mai bine.

In timpul secolului XIX au dominat aproape intreaga vale a marelui recif, fiind razboinici nemilosi, care isi omorau dusmanii cu sulite si alte arme ascutite. Sunt protejati de zeul Engai, despre care spun ca este si detinatorul de drept al vitelor.

Chiar si rugaciunile lor spun: "Creatorule, da-ne vite si copii", aceasta fiind cea mai mare avere a unui barbat masai. Carnea, laptele si sangele animalelor sustin dieta familiei, iar pieile sunt transformate in vesminte, paturi si alte obiecte folositoare.

Copilaria

A fi copil nu este lucru usor, mai ales pentru baieti. Ei sunt trimisi sa pasca vitele de indata ce abia invata sa mearga, nimeni nu isi face prea mari griji pentru ei. In plus, sunt testati si "intariti" periodic de membrii tribului, prin batai destul de dure. Pentru fete este ceva mai usor, caci ele trebuie sa stie doar sa gateasca si sa mulga vacile.

Totul devine mult mai dureros la adolescenta, cand apar ritualuri oribile. Pe la 15 ani, persoanele de ambele sexe au parte de circumcizie. La baieti, preputul este taiat de un barbat in varsta cu un cutit si apoi bandajat cu piele sau ce mai au la indemana, totul fara sa se primeasca nici cea mai mica doza de calmant sau anestezic.

Nu numai ca trec prin durere, dar baietii nu au dreptul de a arata ca sufera, trebuie sa para de neclintit, caci altfel se vor face de ras in fata societatii.

Fetele trec si ele printr-un procedeu de asa-zisa circumcizie in adolescenta, care este mai degraba o mutilare a aparatului genital. In prezent se duc tratative serioase pentru interzicerea acestor practici nefolositoare, periculoase si traumatizante.

Maturitate

Dupa acest eveniment, baietii nu se mai ocupa de vite, devin barbati, razboinici, a caror datorie este sa pazeasca tribul. Stau in aceasta "functie" cam o decada, timp in care isi lasa parul lung si il vopsesc in ocru.

Femeile au parte de casatorii aranjate, ginerele trebuind sa plateasca familia fetei cu vite. Barbatii pot sa aiba mai multe sotii, dar si femeile mai multi barbati. De fapt, o femeie nu este considerata doar nevasta sotului, ci a tuturor barbatilor de aceeasi varsta cu el.

Ce inseamna asta: femeia poate sa primeasca in pat un "vizitator", alt membru al tribului, daca ea este de acord. Daca ramane insarcinata si copilul seamana cu barbatul cu pricina, sotul nu se supara, ci il primeste pe micut ca pe oricare alt membru al familiei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii