Trei studente din Galati au inventat o inghetata medaliata cu aur la Paris

Marti, 23 Octombrie 2018, ora 14:54
12264 citiri
Trei studente din Galati au inventat o inghetata medaliata cu aur la Paris
Foto: Facebook/ Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati

Trei studente si profesoara lor de la Universitatea Dunarea de Jos, din Galati, au primit medalia de aur la concursul international de inovatie in domeniul alimentar, Ecotrophelia 2018, ele inventand o inghetata facuta din zer concentrat, fara lactoza.

Juriul concursului international de la Paris a fost impresionat de "Whoopie Ice" facuta in laboratoarele Universitatii Dunarea de Jos din Galati.

Produsul bio a fost creat de o echipa formata din trei studente de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor: Ana Popa, Alina Chirila si Adelina Pricope, sub indrumarea profesorului Daniela Borda, iar inventatorii au utilizat zer dulce concentrat, smantana, gutui si prune, cele doua fructe avand zaharuri glicemice scazute, vitamine si antioxidanti.

Toppingul a fost creat din gelatina obtinuta din extract de gutuie, cu un continut foarte scazut de zahar, iar inghetata poate fi consumata si de persoanele cu intoleranta la lactoza, deoarece este fabricata din lactoza hidrolizata.

"Inghetata noastra se numeste Whoopie Ice si este pe baza de zer delactozat si concentrat, la care adaugam fructe, prune si gutui. Este o inghetata care este adresata inclusiv persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza. Fructele pe care le folosim au indice glicemic relativ scazut", a declarat studenta Ana Popa, una dintre inventatoarele produsului.

Inventatorii inghetatei din zer premiata cu aur la concursul Ecotrophelia 2018 vor depune documentele pentru a-si breveta descoperirea, iar ulterior, produsul ar putea fi introdus in procesul industrial, asa cum s-a intamplat cu alte inventii ale studentilor si profesorilor galateni.

"Se incearca brevetarea acestui produs. Noi, la facultate, avem numeroase produse inventate si premiate. La editiile precedente ale concursului am luat premiul doi, premiul trei si o mentiune. Produsele, o parte din ele, au fost preluate de agenti economici.

Smart Bar-ul, de exemplu, este un produs de succes, este vorba despre batonul din cereale cu fructe confiate. Apoi, parizerul si colorantul alimentar fara aditivi cancerigeni sunt in curs de brevetare si ar putea fi intoduse in procesul industrial. Sunt produse eco-inovative", a explicat decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor Galati, Camelia Vizireanu.

In ultimii ani, reprezentantii facultatii galatene s-au concentrat pe realizarea unor produse bio, prin eliminarea aditivilor, dar fara a afecta termenul de valabilitate.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#studenti Galati inghetata zer, #inghetata zer Galati, #inventie inghetata zer, #inghetata zer premiata Paris , #inventii