18 martie, data la care Traian Vuia a schimbat istoria aviatiei mondiale

Joi, 18 Martie 2021, ora 13:39
4648 citiri
18 martie, data la care Traian Vuia a schimbat istoria aviatiei mondiale
Traian Vuia FOTO facebook

Unul dintre pionerii aeronauticii mondiale, romanul avea sa intre in istorie in data de 18 martie 1906, la Montesson, langa Paris, cand a zburat la o inaltime de aproape un metru pe o distanta de 12 metri.

Traian Vuia (1879-1950), cunoscutul inventator roman s-a nascut in satul Surducu Mic din judetul Timis in anul 1879.

Dupa terminarea studiilor secundare a urmat un an la Facultatea Politehnica din Budapesta, dar a fost nevoit sa renunte la cursuri din cauza lipsei de bani si sa se inscrie la Facultatea de Drept.

Desi a profesat in domeniul stiintelor juridice, acesta nu a renuntat la pasiunea sa. In iarna anului 1901-1902 el a conceput partial la Lugoj un aparat de zbor, iar in iarna anului 1902-1903, la Paris, proiectul a fost terminat in cele mai mici detalii.

A fost privit cu scepticism

Lipsa surselor de finantare a fost cea care l-a determinat pe tanarul inventator sa ia decizia de a pleca din tara, in acele timpuri capitala Frantei fiind centrul pionieratului in aviatie. Acolo, Traian Vuia s-a lovit de scepticism.

In ciuda reactiilor negative, el si-a brevetat inventia numita "aeroplan-automobil" in anul 1903. Construirea aparatului a inceput in toamna acelui an, intreaga parte mecanica a masinii fiind terminata pana in luna februarie 1905.

In toamna anului 1904, Traian Vuia s-a apucat sa-si construiasca motorul, iar in august 1905, in atelierele Hockenjos si Schmitt, unde se fabrica si elicea, a inceput montarea aparatului de zbor, acesta fiind finalizat, dupa multe peripetii, in decembrie 1905 (fond personal Lipovan Gheorghe, dosarul 8, filele 2-4, 227, 228).

A zburat cu o singura elice

Aparatul de zbor construit de Traian Vuia avea sa intre in istorie in data de 18 martie 1906, la Montesson, langa Paris, cand a zburat la o inaltime de aproape un metru pe o distanta de 12 metri. Acest aparat a fost un monoplan, desi aproape toate incercarile din acea vreme se faceau cu aparate de zbor biplane.

Un alt element inovator a fost constituit de utilizarea unei singure elice, spre deosebire de alte aparate contemporane care foloseau doua elice. De asemenea, elemente inovatoare au existat si in cazul caruciorului purtator (precursor al trenului de aterizare) cu patru roti.

Ulterior, Traian Vuia a continuat sa aprofundeze domeniul aeronauticii, construind doua prototipuri de aeroplane, respectiv "Vuia I bis" si "Vuia II", si doua tipuri de elicoptere.

Imaginatia sa creatoare s-a extins apoi si in campul termodinamicii. Inventarea unor prototipuri de generatoare cu aburi de inalta presiune este mai putin cunoscuta.

Sursa: Arhivele Nationale ale Romaniei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Traian Vuia, #avion, #18 martie, #Paris, #inventie , #stiri magazin