Traficul cu parti de jaguar cu destinatia China s-a intensificat in America de Sud

Duminica, 08 Noiembrie 2020, ora 03:01
6063 citiri
Traficul cu parti de jaguar cu destinatia China s-a intensificat in America de Sud
Foto: Arhiva Pixabay

Bandele de infractori care opereaza in Bolivia si in alte parti ale Americii de Sud au dezvoltat retele sofisticate de a face contrabanda cu parti de jaguar avand drept destinatie China, potrivit unui raport publicat joi, informeaza Reuters.

Cea mai mare felina din Americi, cu pana la 208.000 de exemplare traind in salbaticie, jaguarul este clasificat drept specie "aproape amenintata cu disparitia" de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), a carei ramura olandeza, IUCN NL, a comandat raportul.

ONG-ul Earth League International (ELI), care a condus ancheta sub acoperire in numele IUCN NL, au vorbit cu 25 de surse de cadrul serviciilor de informatii din Bolivia si cu peste 50 din alte tari latino-americane, inclusiv din Peru si Surinam.

In Bolivia - cu o populatie de circa 3.000 de jaguari in salbaticie - dezvoltarile de infrastructura si afluxul de companii chineze au contribuit la o crestere a traficului cu parti ale acestor feline.

"Chinezii atribuie puteri medicinale partilor de jaguar si folosesc adesea coltii acestei feline in bijuterii pentru a simboliza statutul social", a declarat Andrea Crosta, director executiv al ELI.

"Echipei noastre i s-au aratat spre vanzare sute de dinti de jaguar. Ne-au explicat ca sunt preferati coltii mai mari, pentru ca trebuie sculptati", a adaugat el.

Traficul este condus de rezidenti chinezi din America de Sud, potrivit IUCN NL. In timp ce clientii sunt asiatici, in principal chinezi, localnicii sunt in principal vanatori si intermediari.

Coltii de jaguar sunt traficati per se, dar si ca inlocuitori ai caninilor de tigru datorita dimensiunii lor mari. Pretul coltilor de jaguar in China este de pana la 10 ori mai mare decat cel platit in America de Sud.

Disponibilitatea redusa a partilor de tigru in Asia, combinata cu cresterea cererii din Asia de Est si de Sud-Est, au contribuit la intensificarea traficului cu parti de jaguar, a declarat IUCN NL.

Infractorii au construit retele care le permit sa faca relativ usor contrabanda cu parti de jaguar, in principal cu avionul. Adesea, traficantii mituiesc responsabili de rang inalt din cadrul politiei pentru a trece frontierele, potrivit raportului citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#trafic jaguar, #raport trafic jaguar, #chian jaguar , #stiri magazin