Traditii culinare de Anul Nou

Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 22:59
4371 citiri
Traditii culinare de Anul Nou

Anul Nou este sarbatorit diferit, in fiecare regiune, dar nicaieri nu lipseste simbolistica mesajelor de bine, sanatate si incredere in anul care vine. Revelionul este un moment de bun ramas, la fel cum este un moment de bun venit si de speranta in viitor.

In Spania, traditia cere ca la miezul noptii, venirea Anului Nou sa fie marcata de 12 batai de clopot. Iar pentru fiecare bataie de clopot trebuie mancata cate o boaba de strugure, ca un fel de garantie pentru sanatate si belsug in anul care vine, scrie

Saveurs du Monde.

In Franta, Anul Nou incepe in ajun, care nu se poate concepe fara clatite. Pe masa din noaptea dintre ani traditionala este carnea de gasca si tarta cu crema de nuci. Obiceiul este ca, dimineata, copiii sa primeasca bomboane.

In Belgia, este obligatoriu ca in noaptea de Anul Nou pe masa sa fie mancare de carne cu varza (de Bruxelles, cum altfel). Sub farfurii traditia cere sa fie pastrat un banut de aur sau de argint, ca semn de noroc si belsug in anul care urmeaza.

In Italia, la loc de cinste stau pastele, dar nelipsit este si pestele - cel care nu poate merge decat inainte, precum si aluaturile fine, insiropate si imbogatite cu miere, mirodenii si nuca. Traditia cere ca la mijlocul noptii, fiecare sa arunce ceva vechi pe geam, ca dovada a despartirii fara regrete de anul trecut.

In Grecia, pe mijlocul mesei sta painea facuta in casa, in care a fost ascuns un banut. Cine il gaseste va avea noroc tot anul.

In Olanda, sarbatoarea nu este dedicata Anului Nou, ci finalului celui vechi. De pe masa nu lipseste o budinca de orez, plina cu fructe si stropita cu sirop. Olandezii nu concep Anul Nou fara artificii si de cele mai multe ori peterc momentul, de la miezul noptii, in strada.

In Marea Britanie, de pe masa nu lipseste friptura de curcan, budinca englezeasca si placinta, dar nici ginul si romul. Englezii nu concep sa treaca in Anul Nou fara bani in buzunare, iar de pe masa nu lipsesc sarea si o bucata de carbune, ca semn al bogatiei.

In Norvegia, se mananca mult! Obligatoriu friptura de porc, miel sau curcan, cu mult mustar si cartofi fierti, dar nici pestele nu lipseste, afumat sau prajit.

In Japonia, noul an se petrece obligatoriu in familie, la o masa imbelsugata, unde se bea numai sake. La miezul noptii, familia pleaca in grup la templu, unde asista la cele 108 batai de gong. Ele simbolizeaza cele 108 pacate pe care fiecare le-a savarsit in timpul anului. Ceremonia confirma iertarea acestora si garanteaza intrarea "curat" in Anul Nou.

In Rusia, mancarea traditionala este purcelul de lapte, fript intreg la cuptor, si neaparat votca. Prima secunda a Anului Nou este asteptata cu toate ferestrele deschise, pentru ca acesta sa patrunda in case.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#traditii Revelion, #Revelion 2012, #traditii Anul Nou , #obiceiuri