Terra ni se dezvaluie: Descoperire despre copilaria planetei - Ii datoram existenta noastra

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 19:42
9832 citiri
Terra ni se dezvaluie: Descoperire despre copilaria planetei - Ii datoram existenta noastra
Foto: Arhiva/Pexels

Campul magnetic al Pamantului s-a format in urma cu cel putin 4,2 miliarde de ani, mult mai devreme decat s-a crezut initial, conform unui nou studiu bazat pe examinarea unor mici cristale descoperite intr-un afloriment din vestul Australiei.

Campul magnetic al Pamantului este conditie sine qua non a existentei vietii, protejand biosfera de nepotolitul vant solar, care, in absenta acestui camp magnetic, ar lasa planeta fara atmosfera si fara apa. Exista insa controverse cu privire la perioada in care s-a format acest scut generat de nucleul Pamantului.

"In absenta campului magnetic planeta noastra nu ar fi decat o roca stearpa", afirma John Tarduno, geofizician la Universitatea din Rochester, transmite Reuters.

Studii anterioare indicau ca Pamantul a inceput sa aiba camp magnetic in urma cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, adica la 1 miliard de ani dupa formarea sa ca planeta. Noul studiu indica faptul ca Terra era protejata de acest scut inca din perioada ei de "copilarie", la aproximativ 300 de milioane de ani dupa formare.

"Vantul solar era mult mai intens acum 4 miliarde de ani. Capacitatea sa eroziva era probabil de 10 ori mai puternica decat in prezent. In lipsa unui camp magnetic protector, Pamantul nu ar fi avut nici atmosfera si nici apa", conform lui Tarduno, coordonatorul acestui studiu publicat in ultimul numar al revistei Science.

Studiul s-a concentrat asupra unui mineral denumit magnetit, continut in vechi cristale de zircon descoperite in regiunea australiana Jack Hills. Analiza magnetitului ofera date despre intensitatea campului magnetic al Pamantului in perioada in care acest mineral a devenit incastrat in zircon.

S-a confirmat: cel mai vechi fragment de pe Terra are 4,4 miliarde de ani

Cercetatorii au examinat magnetit din cristale de zircon de 0,1 - 0,2 milimetri si cu o vechime estimata la 3,2 miliarde pana la 4,2 miliarde de ani, ajungand la concluzia ca in aceasta intreaga perioada de 1 miliard de ani din "copilaria" Pamantului planeta noastra a dispus de camp magnetic.

In absenta campului magnetic viata nu ar fi aparut pe Pamant.

In sistemul nostru solar exista doar doua planete telurice care dispun de camp magnetic: Mercur si Pamantul. In urma cu cateva miliarde de ani si planeta Marte a dispus de un astfel de scut, insa l-a pierdut si a devenit expusa vantului solar, pierzandu-si atmosfera si apa si devenind desertul rosiatic pe care-l putem vedea in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#vechime camp magnetic Pamant, #camp magnetic Terra varsta, #camp magnetic planeta noastra importanta , #descoperire