Te-ai intrebat vreodata de ce bei bere sau cafea, desi sunt amare, cand ai putea alege in loc sucul, cu dulceata sa?

Joi, 09 Mai 2019, ora 08:43
10658 citiri
Te-ai intrebat vreodata de ce bei bere sau cafea, desi sunt amare, cand ai putea alege in loc sucul, cu dulceata sa?
Foto: Arhiva Pixabay

Oamenii de stiinta s-au intrebat si au ajuns la concluzia ca preferinta pentru anumite bauturi nu prea are de-a face cu gustul, ci cu felul in care acestea ne fac sa ne simtim.

Iar aceasta concluzie contrazice o alta idee vehiculata in mediul stiintific, respectiv aceea ca preferintele pentru un gust sau altul ne-ar fi date de gene, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Human Molecular Genetics, citat de The Independent.

Totusi, nu e vorba despre genele care raspund de gust, ci de cele care dicteaza raspunsul emotional.

Conform studiului realizat de cercetatori de la Universitatea Chicago pe 336.000 de subiecti chestionati cu privire la preferinta pentru bauturi precum cafeaua, ceaiul, berea, sucul natural de grepfrut, vinul rosu, lichiorul si mai multe sucuri dulci, indulcite cu zahar sau indulcitori artificiali, oamenii de stiinta au concluzionat ca alegem o bautura sau alta in functie de raspunsul mental ce stim ca va aparea ulterior si nu pentru gustul ei.

Chestionati, subiectii chiar au afirmat ca aleg cafeaua pentru felul in care ii face sa se simta si berea pentru efectul sau calmant.

Totusi, s-a dovedit ca existenta unei anumite variante a unei gene, FTO, este in stransa legatura cu bauturile indulcite cu zahar, facand ca acest tip de bautura sa fie preferat. In mod interesant, insa, cei cu aceasta particularitate genetica sunt si cei cu risc mai mic de obezitate, dat tot de FTO.

Vezi si Ce-a fost intai, berea sau agricultura? Ar trebui sa multumim stramosilor iubitori de bere pentru faptul ca avem o agricultura azi. Descoperire de proportii, care rastoarna lucrurile

A.P.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#preferinta bere explicatie, #preferinta cafea studii, #studii preferinta bere raspuns emotional bere, #alcool efecte creier , #studii