STUDIU Un medicament pentru Alzheimer reconvertit s-a dovedit eficient in lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice

Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 23:43
3304 citiri
STUDIU Un medicament pentru Alzheimer reconvertit s-a dovedit eficient in lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice
La studiu au participat mai multe universitati renumite

In incercarea de a combate amenintarea din ce in ce mai mare reprezentata de bacteriile rezistente la antibiotice, cercetatorii australieni au dezvoltat o terapie bazata pe un medicament experimental pentru boala Alzheimer reconvertit, care a eliminat cu succes unele dintre cele mai greu de tratat superbacterii, relateaza joi Xinhua.

Lansat joi, studiul, condus de cercetatori de la Universitatea Queensland (UQ), Universitatea din Melbourne si Universitatea Griffith din Australia, a utilizat o anumita proprietate a medicamentului PBT2 pentru a perturba mecanismele responsabile de rezistenta la antibiotice a acestor bacterii.

"Condusa de doctor David De Oliveira de la UQ, echipa noastra a emis ipoteza conform careia daca acest tratament experimental pentru Alzheimer ar fi utilizat pentru a perturba metalele din interiorul acestor bacterii, am perturba totodata si mecanismele lor de rezistenta la antibiotice", a declarat profesorul Mark Walker de la UQ.

"Acest lucru s-a dovedit in cazul medicamentului pentru Alzheimer - combinat cu antibioticul polimixina - luptand cu succes contra superbacteriilor rezistente la antibiotice, cum ar fi Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa si Escherichia coli", a adaugat specialistul.

Utilizarea PBT2, recent descoperit, a crescut totodata sperantele in ceea ce priveste readucerea in prim-plan a unor antibiotice vechi, considerate anterior ineficiente pentru tratarea infectiilor cauzate de superbacterii.

"Avand in vedere ca am reusit sa-l combinam cu antibioticul polimixina pentru a trata bacteriile rezistente la polimixina, am putea reusi sa facem ca si alte antibiotice ineficiente sa redevina eficiente pentru tratarea bolilor infectioase", a declarat profesorul Mark von Itzstein de la Universitatea Griffith.

"Acest lucru ar putea re-accentua, ca sa spunem asa, unele dintre armele pe care credeam ca le-am pierdut in lupta noastra impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice", a adaugat el.

Cercetatorii au mentionat ca tratamentul bazat pe combinatia dintre polimixina si PBT2 s-a dovedit, de asemenea, eficient in testele efectuate pe animale si si-au exprimat speranta ca studiul clinic va incepe intr-un viitor nu prea indepartat, PBT2 fiind deja considerat sigur pentru utilizare la oameni.

STUDIU Reinfectarea cu COVID-19 este putin probabila timp de cel putin 6 luni

Pilotul care a fost la un pas de o tragedie în Formula 1: ”Roșu, roșu, roșu! Sunt în mijloc, roșu! La naiba!” VIDEO
Pilotul care a fost la un pas de o tragedie în Formula 1: ”Roșu, roșu, roșu! Sunt în mijloc, roșu! La naiba!” VIDEO
Pilotul spaniol Carlos Sainz Jr. (Ferrari) a câştigat duminică Marele Premiu al Australiei la Formula 1, care a avut loc pe circuitul Albert Park din Melbourne, în faţa a peste 130.000 de...
Formula 1, în Australia. Cine va pleca din pole-position în cursa de duminică
Formula 1, în Australia. Cine va pleca din pole-position în cursa de duminică
Olandezul Max Verstappen (Red Bull) va porni de pe prima poziţie a grilei în Marele Premiu al Australiei, a treia etapă a Campionatului Mondial de Formula 1. Verstappen a fost în pole...
#Alzheimer, #studiu, #medicament, #cercetare, #Australia, #universitati , #stiri magazin
Comentarii
Poza URANUS
URANUS
rank 5
Poate ca bacteriile astea rezistente au de fapt Alzheimer's....